Tasja kurtis kirjas Putinile, et Tomsino ainus kool suleti ja nüüd tuleb tal sõita iga päev naaberkülla. Tema ema töötab aga sanitarina kahes vahetuses ja saab selle eest 12 000 rubla (163 eurot) kuus. Tüdruk palus Putinilt minitraktorit aiamaa harimiseks, vahendab Znak.

„Emal tuleks pärast valveid vähem labidaga töötada, peaaegu kuni jõu kaotamiseni. Minu emal on raske,” kirjutas Tasja kirjas, mille saatis veebilehele Kremlin.ru. „Ma oleksin teile väga tänulik, kui te mulle helistate ja ma või ise teile kõik ära rääkida.”

Aga president ei vastanud. Pärast aastavahetust sai pere kirja Pihkva oblasti sotsiaalkaitsekomiteest, milles teatati, et abi ei peeta võimalikuks.

Tasja kirja vastu hakkasid aga huvi tundma ajakirjanikud. Kui selle oli avaldanud Raadio Vabadus, teatasid oblasti ametnikud, et kavatsevad siiski sõlmida Pertšikovaga sotsiaallepingu minitraktori ostmiseks. Hiljem aga sellest siiski loobuti, sest raha eelarves ei olevat. Lisaks sellele ei ole perel Pihkva oblastis sissekirjutust. Nad saabusid Peterburist ja bürokraatia tõttu on nad endiselt seal sissekirjutatud.

Naabruses elav Sebeži rajooni juht Leonid Kursenkov ütles, et Pertšikovid ei ole ainsad, kellel on selliseid raskusi ja igaüht aidata pole õigust.

Lugu lugenud tavalised inimesed hakkasid aga abi saatma. Aitasid ka heategevusfondid. Kokku saadi 90 000 rubla (umbes 1200 eurot), mille eest osteti tehnika juurviljaaia jaoks, õpikuid, rõivaid ja ravimeid.

See vihastas kohutavalt teisi külaelanikke.

„Nimetati idioodiks, tõusikuks, et näe, meie elame ka nagu sina ja pole midagi, kannatame ära. Sa oled loll, et küsisid,” rääkis Tasja. „Küla lapsed lakkasid minuga sõbrustamast ja hakkasid käituma nagu vaenlased. Tüdrukud ähvardasid, et teevad minust video ja hirnuvad.”

Tasjat süüdistati varguses ja perekonda riisumises. Selle tagajärjel maksis ema Jelena saadud annetustest kinni tüdruku kaugõppe ühes Moskva koolis.

Kõige rohkem pani külaelanikke nördima see, et heategevusfond kinkis Tasjale sülearvuti. Jelena Pertšikova sõnul tegid endised sõbrannad VKontaktes võltskonto ja hakkasid Tasjale kellegi poisina esinedes kirjutama. Tüdruk saatis oma alastipildi, mida siis levitati, kus iganes võimalik.

Jelenale saatis foto tundmatu naine samast külast sõnadega: „Imetlege, milliseid fotosid saadab teie tütar täiskasvanud meestele.” Seejärel lisas naine: „Olge samasugused nagu kõik teised. Lihtsalt meil kõik elavad, nagu suudavad, ja keegi ei palu midagi, sest see pole kasulik, sest loobitakse kividega.”

Veebruaris avaldas Raadio Vabadus artikli selle kohta, kuidas perele abi saabus. Pärast seda helistati Jelenale tundmatult numbrilt ja öeldi, et „kui sa üks kord aru ei saanud, tõmmatakse su tütar kõrvast kõrvani lõhki”.

Pertšikovid tahavad nüüd Tomsinost lahkuda, aga elukohavahetuseks ei ole raha. Jelena pidi haiglast ära tulema, sest kolleegid hakkasid tema peale peaarstile kaebekirju kirjutama. Ka kolleegid seletasid seda tütre kirjaga Putinile: „Siin on kõigil raske, mitte ainult sinul, milleks midagi paluda?”

Meduzal õnnestus rääkida ühe külaelaniku Sergeiga: „See Lenka räägib ajakirjanikele, et saab haiglas ühe vahetuse eest 5600 kuus. No ja siis? Minu naine saab sama palju, aga mingit traktorit ja sülearvuteid meile selle eest kingiks ei saadeta. Aga sellel jätkub jultumust midagi paluda. Hea küll, sulle kingiti midagi – siis tuleb olla inimene, jaga naabritega! Kas sulle on ainsana seda raha vaja? Peab ennast teab kelleks! Meil on kõigil praegu raske elada.”