Newsomi täidesaatev korraldus tõkestab osariigil surmanuhtluste täideviimise. Praegu on Californias otsuse täideviimist ootamas 737 surmamõistetut, mis on suurim arv USA osariikide hulgas. Korraldusega suletakse hukkamiskamber San Quentini osariigivanglas. Ühtki kinnipeetavat aga ei vabastata ning süüdimõistvaid otsuseid ega karistusi ei muudeta, vahendab Los Angeles Times.

Enne Newsomi on surmanuhtlusele moratooriumi kehtestanud Oregoni, Colorado ja Pennsylvania kubernerid.

Newsomi tegu on aga vastuolus California valijate väljendatud tahtega, kes on viimase kuue aasta jooksul kaks korda surmanuhtluse kaotamise maha hääletanud ja eelistanud apellatsiooniprotsessi kiirendamist.

„Meie surmanuhtluse süsteem on olnud kõigi mõõdupuude järgi läbikukkumine,” ütleb Newsom oma kõnes. „See on diskrimineerinud süüaluseid, kes on vaimuhaiged, mustad ja pruunid või ei saa endale lubada kallist juriidilist esindamist. See ei ole toonud mingit kasu avalikule ohutusele ega ole sellel väärtust heidutusena. See on raisanud miljardeid maksumaksjate dollareid.”

Newsom viitab ka sellele, et kriminaalõigussüsteem on altis vigadele ning valgeid tapnud mõistetakse surma suurema tõenäosusega kui musti või latiinosid tapnud.

California ei ole ühtki surmamõistetut hukanud alates 2006. aastast mitmete sealse surmava süsti meetodi vaidlustamiste tõttu.

Pärast surmanuhtluse taastamist USA ülemkohtu poolt 1976. aastal on Californias hukatud 13 inimest. Sama aja jooksul on 79 surmamõistetut surnud loomulikel põhjustel ja 26 on teinud enesetapu.

„Ma ei usu, et tsiviliseeritud ühiskond võib väita end olevat maailma liider nii kaua, kuni selle valitsus jätkab oma inimeste ettekavatsetud ja diskrimineeriva hukkamise lubamist,” ütleb Newsom. „Lühidalt, surmanuhtlus ei vasta meie põhiväärtustele ja annab löögi südamesse sellele, mis tähendab olla californialane.”