FAA teatas, et kontroll ei näidanud mingeid süstemaatilisi probleeme ja ei ole alust lennukit maa peale jätta, vahendab BBC News.

Pühapäeval kukkus alla Ethiopian Airlinesi Boeing 737 Max 8, milles hukkus 157 inimest. Tegemist oli teise ohvriterohke õnnetusega selle lennukitüübiga viimase viie kuu jooksul.

Paljud riigid on keelanud 737 Maxi lendamise oma õhuruumis. Nende hulgas on Suurbritannia, Hiina, Euroopa Liit ja Austraalia.

„Ma usun, et oleks mõistlik ka USA-l lennukid 737 Max ajutiselt maa peale jätta, kuni FAA kinnitab nende lennukite ja nende reisijate ohutuse,” ütles senati lennunduse ja kosmose alamkomitee esimees, vabariiklane Ted Cruz.

Demokraatidest senaatorid Edward Markey ja Richard Blumenthal kirjutasid FAA-le ja palusid Boeing 737 Maxi maa peale jätmist, kuni ametkond saab lõplikult kindlaks teha, et lennukit saab ohutult kasutada.

Demokraadist presidendikandidaadiks püüdleja Elizabeth Warren ütles, et FAA peaks viivitamatult järgima teiste riikide eeskuju ja need lennukid taevast ära koristama.

FAA tegi aga avalduse, milles teatas, et teised tsiviillennundusametkonnad ei ole andnud neile andmeid, mis paneksid neid tegutsema.

„FAA jätkab laialdaselt Boeing 737 MAX-i operaatorite ja pilootide kogu olemasolevate andmete ja kogutud ohutusnäitajate läbivaatamist. Seni ei näita meie ülevaade mingeid süstemaatilisi toimimisprobleeme ega anna alust anda korraldust lennuki maa peale jätmiseks. Samuti ei ole teised tsiviillennundusametkonnad andnud meile andmeid, mis volitaksid tegutsema. Kui Ethiopian Airlinesi lennu 302 allakukkumise admete kiire ülevaatamise käigus tehakse kindlaks mingeid küsimusi, mis puudutavad lennuki jätkuvat lennukõlblikkust, asub FAA viivitamatult ja asjakohaselt tegevusse.”

Boeing on kinnitanud, et on viimastel kuudel tegelnud juhtimistarkvara laienduse väljaarendamisega lennuki jaoks, aga on kindel lennukite ohutuses.

FAA-lt soovivad 737 Maxi maa peale jätmist ka lennundustöötajate ametiühingud.

USA lennusaatjate ametiühing Association of Flight Attendants -CWA teatas, et kutsub FAA-d jätma 737 Maxid USA-s ajutiselt maa peale ettevaatusest.

„On tähtis, et te teaksite, et kui te tunnete, et 737 Maxiga ei ole ohutu töötada, ei sunnita teid sellega lendama,” teatas pilootide ametiühing Allied Pilots Association oma liikmetele.

Boeing 737 Maxi suured kasutajad USA-s Southwest Airlines ja American Airlines jätkavad sellega lendamist.