Meeleolu oli demonstratiivselt vaba, kui Lavrov ja Kneissl täna Venemaa välisministeeriumi külalistemaja koosolekusaali sisenesid. Välisministrid vestlesid elavalt, jäid teel koosolekulaua juurde seisma, nearsid ja lobisesid, teatab Die Presse.

Alles siis alustas Lavrov ametlikku osa külalist tervitades. Ta kiitis intensiivseid kontakte Venemaa ja Austria vahel, öeldes, et sealsed ministrid, parlamendiliikmed ja ettevõtlustegelased on Venemaal sagedasid külalised. Lavrov mainis ka uut kodanikuühiskonna platvormi, niinimetatud Sotši Dialoogi, mille Lavrov ja Kneissl pidulikult allkirjastasid. Lavrovi sõnul oli see dialoog Austria poole idee. Kneissli sõnul viib uus platvorm, mille sisu on veel väga ähmane, kahepoolsed suhted uuele tasemele.

Kneissl saabus Moskvasse juba eile pärastlõunal ja külastas kirjanik Mihhail Bulgakovi kunagist korterit. Seal elav kass Peemot (tegelane Bulgakovi romaanist „Meister ja Margarita”) sai Kneisslilt Austria maiuse, mida ta aga pealtnägijate sõnul ainult nuusutas.

Täna saatis Kneissl signaali vene kultuuri väärtustamise kohta oma riietusega: tema õlgadel oli venepärane lilleline narmastega rätik.

Kneissl ütles, et tal on rõõm jälle Moskvas olla, ja teatas, et juba sel nädalal külastab Lavrov Viini, kus kohtub Austria presidendi Alexander Van der Belleniga. Lavrov osaleb Viinis ÜRO narkootikumide alasel konverentsil.

Kneissl pidi alguses Moskvat külastama detsembris. See visiit jäi aga ära Austria armeest Vene spiooni avastamise tõttu. Riikide suhted jahenesid seetõttu korraks. Lavrov kurjustas „megafonidiplomaatia” üle ja lasi Austria suursaadiku vaibale kutsuda. Praegu 70-aastane Salzburgi eruohvitser spioneeris väidetavalt 20 aastat Venemaa heaks. Eelmisel nädalal pikendati tema eeluurimisvangistust.

Vestluses Kneissli ja Lavrovi vahel ei olnud spionaažijuhtum väidetavalt teemaks. „Ma ei räägi kohtuasjadest,” seletas Kneissl.