Üle kahe tunni kestnud koosolekul tehtud otsus polnud üksmeelne, selle poolt oli 13, vastu neli inimest. Vastu hääletasid Yana Toom, Mihhail Kõlvart, Vadim Belobrovtsev ja Raimond Kaljulaid. Kõik kolm Keskerakonna juhatuse venelast hääletasid EKRE-ga koalitsiooni tegemise vastu.

EKRE aseesimees Martin Helme ütles, et õhtul koguneb EKRE juhatus ettepanekut arutama. Helme ütles, et EKRE eesmärgiks on oma valimislubadusi ellu viia. Ta lubas, et EKRE võtab läbirääkimisi tõsiselt, kuigi ta tunnistas, et need tulevad ilmselt rasked.

Üheks EKRE põhilubaduseks on olnud kooseluseaduse tühistamine. Seda toetab ka Isamaa ning kooseluseaduse tühistamine on ka Keskerakonna juhatuse kunagi langetatud otsus, kuigi Keskerakond pole selles küsimuses ühtne. Helme lausus, et kooseluseaduse küsimus tuleb lauale ja ilmselt otsustatakse see tühistada.

Reformierakond kutsus reedel koalitsiooniläbirääkimistele Isamaa ja sotsiaaldemokraadid, sest Keskerakond lükkas tagasi Reformierakonna ettepaneku alustada koalitsiooniläbirääkimisi. Isamaa arutab täna kell 15.30, kuidas edasi minna.

Peale Keskerakonna otsust kutsuda läbirääkimistele Isamaa ja EKRE tuli riigikokku ka Reformierakonna esimees Kaja Kallas. Riigikogu fuajees nägi ta Mart Helmet, kes andis parasjagu intervjuud, milles võrdles EKRE tulevast valitsust sellega, mis valitseb praegu Austrias. Kallas patsutas Mart Helmele õla peale ja kiitis, et Helme on järsku väga populaarseks muutunud.

"Ise keetsite selle supi, poleks vaja olnud öelda, et meiega ei räägita," vastas talle rõõmsameelne EKRE esimees.

Täna õhtul kell 17 toimub ka SDE juhatus. Sotsidega on lihtne, nemad eelistavad koalitsiooni Reformierakonnaga, EKRE on nad välistanud.

Eelmisel nädalal sattusid valitsusläbirääkimised tupikusse, kui Reformierakond rääkis võimalike koalitsioonipartneritena kõigepealt Isamaa ja sotside duost, aga tegi seejärel koalitsiooniläbirääkimiste ettepaneku Keskerakonnale. Viimane lükkas ettepaneku tagasi, viidates, et Reformierakond on seadnud sellele liiga jäigad eeltingimused.