Aktiivne tegevus käib ümber Sanumdongi nimelise platvormi, kust Põhja-Korea üldjuhul oma ballistilisi rakette õhku laseb, vahendab uudistekanal BBC.


Alles nädala algul nähtus värsketelt satelliidifotodelt, et riik taastab ka Sohae rakettide stardipaika, mille on lubanud demonteerida. Avastus tehti pelgalt kaks päeva pärast seda, kui läbirääkimised USA riigipea Donald Trumpi ja Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uni vahel lõppesid kokkuleppeta.

Trump ütles reedel, et talle valmistaks see pettumust, kui Põhja-Korea jätkaks relvakatsetusi. „Ma oleksin negatiivselt üllatunud, kui ta teeks midagi, mis ei ole meile mõistetav. Aga eks me näe, mis saab,“ ütles USA president. „Ma oleksin väga pettunud, kui ma näeksin uut katsetust.“

Analüütikud usuvad, et hetkel on tõenäolisem, et Pyongyang valmistub välja laskma satelliiti, mitte raketti. USA aga hoiatas sel nädalal, et ka see oleks vastuolus lubadusega, mille Põhja-Korea juht Kim president Trumpile andis.

Telekanali BBC Souli korrespondent Laura Bicker ütles, et Põhja-Korea võib panna ameeriklasi Trumpi ja Kimi kõneluste järel proovile, lootes, et USA teeb neile parema pakkumise katsetuse ärahoidmiseks.