18-aastane Ethan Lindenberger, kes astus vastu oma ema tahtele ja lasi end vaktsineerida, oli noorim viiest inimesest, kes kutsuti senati tervise, hariduse, töö ja pensionide komiteesse rääkima hiljutisest ärahoitavate haiguste puhangutest, vahendab NBC News.

Lindenberger pälvis USA-s üleriiklikku tähelepanu Redditi postitusega, milles kirjutas, et teda ei oldud täielikult vaktsineeritud ema usu tõttu, et vaktsiinid on ohtlikud.

„Sest minu ema, tema armastust ja kiindumust ja hoolt lapsevanemana kasutati ära ühe teema läbisurumiseks, et tekitada võltsärevust. Ja need allikad, mis levitavad valeinformatsiooni, peaksid olema Ameerika rahva esmane mure,” ütles Lindenberger.

„Minu ema pöördus sotsiaalmeediagruppide poole, mitte faktiliste allikate poole nagu [Haiguste Kontrolli ja Ärahoidmise Keskused (CDC)]. Ma ei nõustu oma emaga armastuse ja austusega,” lisas Lindenberger.

Kui küsiti, kust tema sai oma informatsiooni vaktsineerimise kohta, vastas ta: „Mitte Facebookist.”

Teised kuulamisel osalenud eksperdid kutsusid USA föderaalvalitsust eraldama rohkem raha vaktsiinide ohutuse uurimisele ja kampaaniatele vaktsiinivastasele informatsioonile vastuseismiseks sarnaselt tubakavastastele kampaaniatele.

Lindenberger nõustus sellega.

„Kui te veenate lapsevanemaid, et... nende lapsed on ohus, on see palju sisulisem viis panna inimesi meelt muutma,” ütles Lindenberger. „Lood puudutavad inimesi paremini. Suur hulk vaktsiinivastasest informatsioonist, mida mu ema on mulle andnud, on anekdoodi tasemel. Ta kinnitas oma seisukohta, öeldes, et ta teab inimesi ja on kuulnud lugusid.”

USA-s on praegu leetrite puhang, mis on vaktsineerimisega ärahoitav haigus. CDC on kinnitanud 206 leetrite juhtumit 11 osariigis. Pea kõigi juhtumite puhul on tegemist vaktsineerimata lastega.

Lindenbergeri ema Jill Wheeler, kes kohal ei viibinud, aga ütles, et kavatseb kuulata, rääkis, et tundis poja pärast hirmu, kui viimane ütles, et kavatseb lasta end täielikult vaktsineerida. Vaatamata poja uuele staatusele vaktsineerimise eestkõnelejana on Wheeler jäänud veendunuks, et vaktsiinid võivad olla kahjulikud.

„Ta on suurepärane laps. Ma armastan teda väga, aga ma tunnen, et see, mida ta esindab, on vale,” ütles Wheeler NBC Newsile.