Tolli hoiatati eelmisel nädalal konteineri eest, mis saabus Hamburgist Hiina ettevõtte Cosco Shipping laeval lennukikere all. Paberite järgi pidi viin minema Hiinasse, vahendab NOS.

„Aga informatsiooni alusel, mis meil oli, ja selle analüüsi alusel kahtlustasime me, et konteiner oli teel Põhja-Koreasse ja oli mõeldud instantsidele, mis langevad sanktsioonide režiimi alla,” ütles Hollandi tolli riskihaldusjuht Arno Kooij. „Välisministeerium andis seetõttu korralduse konteiner konfiskeerida.”

Hollandi väliskaubandusminister Sigrid Kaag ütles, et peab tähtsaks ÜRO julgeolekunõukogu sanktsioonidest kinnipidamist ning otsustas seetõttu isiklikult kaupa läbi mitte lasta.

Rotterdami tolli operatsiooni raskendas tõsiselt viinakonteineri peal olnud lennukikere. Selle eemaldamiseks oli vaja aparatuuri, mida Rotterdamis käepärast ei olnud.

Reedel avastasid laevafirma esindajad viisi konteineri kättesaamiseks ilma lennukikeret kahjustamata.

Hollandi välisministeerium uurib nüüd, kas viin oli tõesti mõeldud Põhja-Koreale ja Kim Jong-unile. Pärast seda otsustatakse, mida viinaga teha. Üks võimalus on hävitamine ja teine oksjonil maha müümine.