Vandekohus leidis, et Pell kuritarvitas 1996. aastal Melbourne’i katedraali ruumides kaht kooripoissi. Ise ta end süüdi ei tunnistanud, vahendab BBC News.

Otsus tehti juba detsembris, aga seda ei saanud õiguslikel põhjustel tänaseni avaldada.

Edasi jätkuvad kohtuistungid Pellile karistuse määramiseks. Ta on esitanud süüdimõistva otsuse vastu apellatsiooni.

77-aastane Pell on olnud Vatikani varahoidjana üks kiriku mõjukamaid ametnikke.

Kohtuprotsessi Pelli üle peeti eelmisel aastal kaks korda, sest esimene vandekohus ei suutnud otsusele jõuda. Teine vandekohus mõistis aga Pelli ühehäälselt süüdi alla 16-aastase lapse seksuaalses penetratsioonis ning neljas ebasündsas teos alla 16-aastase lapse vastu.

Pell oli 1996. aastal Melbourne’i peapiiskop, kui leidis pärast missat katedraali ruumidest kaks 13-aastast poissi. Olles neile öelnud, et neil on probleeme armulauaveini joomise pärast, sundis Pell neid ebasündsatele tegudele, teatas prokuratuur. Üht poissi kuritarvitas Pell 1997. aastal uuesti.

Kohus kuulas ühe poisi tunnistust. Teine suri 2014. aastal narkootikumi üledoosi.

Kohus ei uskunud Pelli advokaadi Robert Richteri väidet, et süüdistused on ohvrite fantaasiad.

Pell sai tuntuks traditsiooniliste katoliiklike väärtuste tugeva toetajana, kelle vaated olid sageli konservatiivsed, ja preestrite tsölibaadi eestkõnelejana.

2014. aastal kutsuti Pell Rooma Vatikani rahaasju korrastama. Teda peeti toona kiriku tähtsuselt kolmandaks ametnikuks.

Pelli karjäär hakkas aga allamäge minema kõigepealt väidete tõttu, et ta mätsis laste seksuaalset kuritarvitamist preestrite poolt kinni ja seejärel juba tema enda vastaste süüdistuste tõttu.