Äärmussotsialistist Maduro andis sõjaväelastele korralduse inimesi üle piiri mitte lubada, viies olukorra eskaleerumiseni, mis päädis täna hommikul vähemalt kahe inimese hukkumisega, vahendab uudistekanal BBC.

Tuhanded inimesed tulid täna opositsioonijuhi ja de jure riigipea kohusetäitja Juan Guaido üleskutsel piirile Colombiaga, et aidata keelust hoolimata humanitaarabi kodumaale tuua, trotsides võimude korraldust ajal, mil enamus rahvast on juba pikka aega igapäevaselt silmitsi nii toidu- kui erinevate esmatarbekaupade, sh ravimite täieliku puudusega.

Teateid on vägivaldsetest kähmlustest piirile kogunenute ja julgeolekujõudude vahel, ent ka mitmetest sõjaväelastest, kes on keeldunud rahvale vastu hakkamast ja lahkunud oma postilt, väidab BBC korrespondent. Tema sõnul avaldab valdav osa inimestest meelt rahumeelselt ja palub pelgalt sõduritel humanitaarabi üle piiri lubada.



Olukord on pingeline ka piiril Brasiiliga, kus julgeolekujõudude ja rahva konflikt paisus nii suureks, et vähemalt kaks inimest jättis oma elu. Opositsiooniliider ja rahvusassamblee spiiker Guaido, keda tunnustatakse seadusliku riigijuhina nii USA, Euroopa Liidu kui Ladina-Ameerika riikide poolt, kutsus sõjaväelasi ja sõjaväejuhte üles oma relvi maha panema ja keelduma rahva vastu jõu kasutamisest.