Manafort andis USA Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI), eriprokuröri büroole ja vandekohtule mitmeid juurdluse seisukohalt olulisi asju puudutanud valeütlusi, sealhulgas oma kontaktide kohta Vene partneriga kampaania ajal ja hiljem, kirjutas kokkuleppe tühistanud Jackson, vahendab CNN.

Manafort on esimene isik, kellele Mueller süüdistuse esitas ja temaga seejärel koostööleppe sõlmis. Nüüd kaotab ta aga kõik eelised, mida ta kokkuleppe abil saavutada püüdis.

Manafortile esitati augustis süüdistus mitmetes finantskuritegudes ning septembris sõlmis ta kokkuleppe, mille raames tunnistas end süüdi kahes vandenõusüüdistuses ja tunnistajate mõjutamises.

Jackson tegi kindlaks, et Manafort valetas tahtlikult umbes 125 000 dollari kohta, mis ta sai, veel ühe justiitsministeeriumi kriminaaljuurdluse ja suhtlemise kohta oma pikaajalise Vene partneri Konstantin Kilimnikuga, kui oli Trumpi kampaaniajuht ja hiljem.

Jackson märkis kahel korral, et kaks teemat, mille kohta Manafort valetas, Kilimnik ja õigusabi arvete eest saadud raha, olid juurdluse seisukohast olulised.

Manafort on endiselt seotud sellega, millega ta kokkuleppes nõustus, seega ei saa ta enese süüdi tunnistamist tagasi võtta. Muelleri büroo vabaneb aga lepingulistest kohustustest Manaforti vastu, näiteks väiksema karistuse palumisest talle koostöö tõttu.

Manaforti advokaadid on väitnud, et ta ei valetanud tahtlikult.

Kohtunik Jackson vaatas läbi suure hulga üleskirjutusi ja tõendeid, mis andsid talle ülevaate Muelleri tööst, ning otsus näitab, et Manaforti valed olid piisavalt tõsised, et temaga koostöö lõpetada.

Prokuratuur on öelnud, et neil ei ole praegu plaane esitada Manaforti vastu lisasüüdistusi. Prokuratuuri eksitamine mõjutab aga tulevast karistuse määramist. Ta võib lõpuks saada kaks karistust, mis võivad tähendada aastakümnete pikkust vanglas istumist.