“Mul on väga kahju, et Narva volikogu enamus eesotsas volikogu esimehega on väiklaste pisikeste võimumängude tõttu võimeline laskma allavett Narva võimaluse saada Euroopa 2024. aasta kultuuripealinnaks,” ütles Paet.

Reformierakondlase hinnangul oleks kultuuripealinna staatus ainulaadne võimalus Narvale uue hingamise andmiseks ja selle linna tutvustamiseks kogu Euroopas.

Ta leidis, et Narva vajab võimalust ennast rahvusvaheliselt näidata. “Narva vajab tähelepanu, külalisi, investeeringuid, moodsaid töökohti ja palju muud. See ei ole lihtne ülesanne, kuid Euroopa kultuuripealinnaks pürgimine ja selleks saamine aitaks neile eesmärkidele tublisti kaasa.” märkis Paet.

“See peaks olema iga tervemõistusliku ja oma kodanike huvide eest seisva linna juhtide elementaarne valik haarata sellisest võimalusest kinni ja panustada maksimaalselt. Kahjuks on Narva volikogu juhi ja enamuse jaoks see täiesti vastupidi. Neid ei huvita Narva võimalused, maine ega sellest tulenev heaolukasv omaenda linna kodanikele. Kahjuks huvitab neid miski muu. Midagi, mille jaoks narvalased pole neid usaldanud oma kodulinna juhtima,” oli Paet pettunud.

“Narva väärib paremat. Narva väärib juhte, kes soovivad, et Narva oleks kiiresti arenev Euroopa linn ning haaraks kinni igast võimalusest oma linna arendada. See parandaks narvalaste elukvaliteeti ning asetaks Narva kohale, mida see linn kindlasti väärib. Nii Eestis kui kogu Euroopas,” sõnas Paet.

Sildna, Siil ja Hellrand loobusid kultuuripealinna projektist

Eile teatasid Helen Sildna, Ragnar Siil ja Maris Hellrand, et Shiftworks ja Creativity Lab loobuvad Euroopa kultuuripealinna 2024 taotluse ettevalmistamise lepingust Narva linnaga.

Otsus sündis pärast seda, kui ajaleht Põhjarannik kirjutas, et Narva linnavolikogu esimehe Irina Janovitši hinnangul pressib Helen Sildna juhitud Shiftworks OÜ Narva Euroopa kultuuripealinnaks nimetamise kampaania raames pärast lõpptaotluse koostamise hanke võitmist linnalt täiendavat raha juurde.

Sildna sellega ei nõustunud ja kirjutas oma sotsiaalmeedia kontol, et volikogu kärpis detsembris ettevalmistustööde eelarvet kolmekordselt — kuulamata linnavalitsuse selgitusi, põhjendusi, keeldudes kohtumast. “Hange kuulutati välja kärbitud summale. Esitasime detailse pakkumuse, tuues selgelt välja lisaeelarve, kirjeldades tegevusi, mida hankes isegi nõutud ei olnud — kuigi Euroopa Komisjoni nõuetes on (lõpp-projekti hindaja on ju Euroopa hindamiskomisjon, mitte Narva volikogu),” kirjeldas Sildna.

“Peale seda ühte ja sama hankepakkumist ei ole mingeid lisa-nõudeid esitanud, kõik on seal samas dokumendis selgelt ja detailselt kirjas, igaks juhuks nii eesti kui vene keeles,” kinnitas Sildna.

“Olukorras, kus volikogu esinaine nimetab meid “väljapressijateks”, ei ole võimalik edasi töötada,” nentis Sildna.