Pärnu linnapea Andres Sooniste sõnul ei ole linnavalitsusel mõtet jätkata, kui puudub volikogu enamuse toetus.

Kuna umbusalduse avaldajate hulgas on ka aasta tagasi koalitsioonileppe sõlminuid, ei ole linnavalitsusel enam võimalik koalitsioonikavasid ellu viia," ütles BNS-ile Isamaaliitu kuuluv Pärnu linnapea Andres Sooniste.

Umbusaldusavaldusele kirjutasid alla kolm koalitsiooni saadikut — reformierakondlane Einar Kelder ning Rahva Usalduse liikmed Tatjana Tšuhnenhova ja Marijam Rannak.

Sooniste sõnul näitas arengukava arutelu volikogus, et isegi linna arengule oluliselt kaasa aitavad projektid — uus konverentsisaal, universaalne spordihall, paremad sportimistingimused, kesklinna väljaarendamine — ei leia linna esinduskogu toetust.

Pärnu volikogu koonderakondliku fraktsiooni Pärnakas esimees Vello Järvesalu ütles BNS-ile, et esmaspäevaks kavandatud umbusaldushääletus linnavalitsuse vastu tuleb hoolimata tagasiastumisest.

"Linnavalitsuse tagasiastumine on lihtsalt tõmblemine enne kindlat kaotust volikogus. Umbusaldusest nad sellegipoolest ei pääse," ütles Järvesalu.

Järvesalu sõnul on opositsioonil juba olemas oma linnapeakandidaat, kelleks on Reformierakonna liige. Uue linnapea nime ei soostunud Järvesalu välja ütlema, kuna reede õhtul koguneb opositsioon nõupidamisele ja seal saab linnapea kandidatuur selgemaks.

"Kogu Pärnu linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon on kinnitanud, et nad on ühtsed ja valmis uues moodustatavas koalitsioonis osalema," kinnitas Järvesalu.

Tagasi astunud linnavalitsuse liikmed täidavad oma ametikohustusi kuni uue linnavalitsuse ametisse kinnitamiseni linnavolikogus.

17 Pärnu volikogu liikme algatusel kutsuti esmaspäevaks kokku volikogu istung, mis pidi arutama senisele linnavalitsusele umbusalduse avaldamist ja uue linnavalitsuse kinnitamist.

Umbusaldusavaldusele allakirjutanud soovisid avaldada tuleval esmaspäeval umbusaldust linnapea Andres Soonistele, abilinnapea Sulev Alajõele ja abilinnapea Maire Nigulile, kes esindavad Isamaaliitu. Reformierakondlase Taimi Vilgase umbusaldamist opositsioon ei soovinud.

Umbusaldusavaldusele lisatud seletuskirjas heidetakse linnavalitsusele ette vastasseisu haridus-, spordi- ja kultuuritöötajatele, ettevõtjatele, õppuritele ja paljudele teistele linnakodanikele.

Praeguse Pärnu koalitsiooni moodustavad Isamaaliit, Reformierakond ja Rahva Usaldus.

Isamaaliidul on Pärnu 33-liikmelises volikogus üheksa, Reformierakonnal seitse, Rahva Usaldusel kaks, Keskerakonnal kaheksa, valimisliidul Pärnakas viis ja Mõõdukatel kaks saadikut.