"Põhimõtteliselt pole seis ju muutunud: Jüri Ratas on Kaja Kallase ees selge liider, kusjuures ta on oma positsiooni veelgi tublisti parandanud. Kaja Kallase populaarsus on jäänud samaks," ütles Saarts Delfile. "Veel pool aastat tagasi oli olukord vastupidine ja eks see anna ka Reformierakonnale põhjust analüüsida, et kus ja miks uue juhi toomisega valesti läks," märkis ta.

Peaministrikandiaatide populaarsus ei otsusta Saartsi hinnangul siiski valimistulemust, sest Eestis valitakse valimistel erakondi ja riigikogu liikmeid, mitte peaministri isikut. "Ometi annab erakonna juhi kui peaministrikandiaadi isiklik populaarsus valimissituatsioonis tuult purjedesse ka kogu parteile," märkis politoloog.

Turu-uuringute AS-i viimase küsitluse järgi ongi Keskerakond Saartsi sõnul selge liider, Kantar Emori küsitluse järgi on Keskerakonna ja Reformierakonna toetus võrdne. Kuigi hetkel näib tõenäoline, et Keskerakond need valimised võidab, siis kindel selles tema sõnul olla ei saa.

"Esiteks on valimisteni aega veel terve kuu ja kõige aktiivsem kampaaniaperiood oma skandaalide ja meediasündmustega alles algab - kõikuv valija võib oma eelistusi muuta ka viimasel nädalal, või lausa valimiskasti juures," sõnas Saarts. "Teiseks, lõpptulemuse puhul mängib palju rolli ka valimisaktiivsus ja siin on peamine küsimus, kas näiteks Keskerakonna vene valija tuleb välja või pigem mitte," lisas ta.

Erinevalt Edgar Savisaare ajastu rahvuskonflikti kesksetest kampaaniatest pole venekeelsele valijale selles kampaanias Saartsi arvates justkui midagi väga olulist kaalul. "Kartus madala valimisaktiivsuse ees kimbutab ka Reformierakonda, kes peab endalt küsima: Kas nende valija tuleb ikkagi hääletama, kui vahe Keskerakonnaga lõpusirgiel liiga suureks käriseb?"

"Kindlasti on vägagi motiveeritud EKRE valija, kuid ka tema entusiasmi võib jahutada EKRE küllaltki nõrk nimekiri. Seega, praegu on veel vara midagi valija võitja, või isegi teise koha omaniku osas kindlalt prognoosida," tõdes Saarts.