Inglismaa keskpanga otsus tuli pärast seda, kui USA tippametnikud, sealhulgas välisminister Mike Pompeo ja riikliku julgeoleku nõunik John Bolton olid veennud Briti vastavaid ametnikke, et nad peaksid aitama Venezuela režiimi välismaal asuvatest varadest ära lõigata, teatas üks anonüümseks jäänud allikas.

Suurbritannia järgis kolmapäeval USA ja teiste riikide eeskuju ning tunnustas parlamendi esimeest Juan Guaidód Venezuela legitiimse presidendina. Maduro keeldub aga võimust loobumast ja tal on sõjaväe toetus.

USA püüab suunata Venezuela välismaal asuvad varad Guaidóle, et aidata tal valitsuse üle tegelik kontroll saada. 1,2 miljardi dollari väärtuses kulda on osa Venezuela keskpanga kaheksa miljardi dollari suurustest välismaal hoitavatest reservidest. Ülejäänud varade asukoht on suures osas teadmata. Venezuela värske kulla asupaigana on viimasel ajal esile kerkinud Türgi, mille president Recep Tayyip Erdoğan on Madurole toetust avaldanud.

Kulla kättesaamine Inglismaa keskpangast on olnud Maduro režiimi prioriteet juba nädalaid. Detsembri keskel külastas Londonit delegatsioon Venezuela keskpanga presidendi Calixto Ortega juhtimisel, et püüda saada kullale ligipääsu, teatasid kaks allikat.

Need läbirääkimised olid aga edutud ja suhtlus kahe poole vahel on pärast seda katkenud. Caracase ametnikele anti käsk mitte proovida enam Inglismaa keskpangaga ühendust võtta.

Kuld on moodustanud suure osa Venezuela välisreservidest juba aastaid. Maduro eelkäija ja mentor Hugo Chávez muutis suure osa Venezuela naftatuludest kullaks osaliselt seetõttu, et jälestas USA dollarit. 2011. aastal andis Chávez korralduse 11 miljardi dollari väärtuses kullakangide välismaalt Venezuelasse toomiseks. Kui Venezuela majandus järjest sügavamasse kriisi langes, hakkas Maduro režiim aga kulda maha müüma, et saada sularaha, mida oli hädasti vaja impordi finantseerimiseks ja maksevõimetuks muutumise vältimiseks, mis aga ei õnnestunud.