Saabusin esmakordselt Tel Avivi Ben Gurioni lennujaama eelmise aasta 1. oktoobril. Jõudsin oma Ida-Jeruusalemma hotelli öösel, et hommikul värskelt ärgata ja politsei väljaõppenõuniku tööd Euroopa Liidu tsiviilmissioonil (EUPOL COPPS) alustada.

Tööpäev algab kell kaheksa hommikul missiooni peakorteris Ramallah's, mis on Palestiina omavalitsuse de facto pealinn, kuniks täitub palestiinlaste unistus saada iseseisvaks riigiks, mille pealinn on Ida-Jeruusalemm.

Missiooni liikmetele tähendab see igahommikust töölesõitu Jeruusalemmast Ramallah' linna elik Iisraeli poolt kontrollitavatelt aladelt Palestiina Omavalitsuse aladele Läänekaldal.

Esimesed kuud on möödunud ennekõike õppimise tähe all, kuna missioonile sisselamine on protsess, mis üldjuhul võtab 2-3 kuud (ennekõike arusaamine, et kes on kes selles suures pusles ja kohalike koostööpartneritega teatavate isiklike suhete loomine, mis siinses kultuuriruumis on efektiivse koostöö vältimatu osa).

Rainer Koor.

Peale kolme esimest kuud missioonil võin öelda, et sisseelamine on sujunud edukalt ja kohalike koostööpartneritega on tekkinud usalduslikud suhted. Meeldiv on tunnetada Ramallah´s, Jeerikos ja teistes Läänekalda linnades kohalike elanike sõbralikkust rahvusvahelise kogukonna vastu. Kandes tänaval Eesti politsei vormi on kohalike elanike sõbralikud käepigistused ja tänusõnad igapäevased.

Minu peamiseks tööülesandeks missioonil on kohaliku tsiviilpolitsei nõustamine strateegilisel tasandil. Missiooni roll on toetav ja nõustav, mitte niivõrd millegi nullist üles ehitamine. Aidatakse kokku panna erinevaid kiire mõjuga projekte, et nõrkused ning vajakajäämised likvideerida.

Palestiina tsiviilpolitsei ametnikke soovivad tõepoolest oma organisatsiooni arendada ja on selle nimel valmis ühiselt pingutama. Lihtne see ei ole, kuna paljud politseitööks vajalikud vahendid on puudu ja nende toimetamine Läänekaldale pole lihtne protsess.

Kokkupõrked Iisraeli julgeolekujõudude, uusasunike ja palestiinlaste vahel Jeruusalemmas ja Läänekaldal on sisuliselt igapäevased ning üldine julgeolekuolukord ei ole just kiita.

Rainer Koor alustas Politsei- ja Piirivalveametis aastal 2000, astudes Paikuse Politseikooli. Enamiku ajast on ta PPA-s töötanud kiirreageerija ametikohal, viimati Põhja prefektuuri kriisireguleerijana. Selle aja sisse on mahtunud ka 2,5 aastat töötamist NATO väljaõppemissioonil Afganistanis ja peaaegu 1,5 aastat kriisireguleerimise valdkonnajuhina RIA-s.

EL-i tsiviilmissioon Palestiina aladel (EUPOL COPPS) käivitati 2006. aastal, missiooni eesmärk on toetada Palestiina võime jätkusuutliku ja toimiva politseijõu loomisel Läänekaldal ja Gaza sektoris.