„On nii häiriv, muret tekitav näha, et Ühendriigid saadavad segaseid signaale meie kindlaks jäämise kohta alliansile või selle koormana käsitlemise kohta,” ütles esindajatekoja väliskomitee demokraadist esimees Eliot Engel pressikonverentsil, vahendab CNN.

„Teate, mis oleks koorem?” küsis Engel. „Koorem oleks Ühendriikide jaoks välispoliitika ellu viia püüdmine ilma liitlasteta, ilma 28 teise riigita, mis jagavad meie väärtusi ja on võidelnud Ameerika sõdurite kõrval, jagades kohati kaotatud vere ja varade koormat.”

Trump on NATO-t selgesõnaliselt kritiseerinud ja on noominud liitlasi selle eest, et nad ei maksa piisavalt oma riigikaitse eest.

Esindajatekojas vastu võetud eelnõus, mis kiideti heaks häältega 357-22, öeldakse, et USA poliitika on NATO liikmeks jäämine ning selles keelatakse raha kasutamine alliansist lahkumiseks.

Demokraadist esindajatekoja liige Jimmy Panetta ütles, et NATO-st lahkumine oleks ajalooline viga.

„Sest me peame mõistma, et NATO ei ole lihtsalt tehingutel põhinev suhe,” ütles Panetta. „Meie ainus fookus ei saa olla lihtsalt, kes maksab mille eest ja kes saab mida. NATO liikmeks olemine ei ole nagu maaklubi liikmeks olemine.”

Välisministeeriumi endine abiminister Tom Malinowski ütles, et eelnõu keelab raha kasutamise USA lahkumiseks või vägede äratoomise kulude katteks, mis Malinowski sõnul oleks aastakümnete järel „tohutu ettevõtmine”.

„Me võime kihla vedada, et see maksab palju raha ja meil on võim rahakoti üle,” ütles demokraat Malinowski. „See on mõnes mõttes hullumeelne, et me peame seda tegema, aga me peame seda tegema. See on nii vajalik kui ka kiire asi. See, mida me siin ütleme, on, et me ei lahku NATO-st ilma Ühendriikide kongressi poolse võitluseta.”