Teist aastat järjest võõrustas Macron Versailles’ lossis Davosi majandusfoorumile teel olevat maailma ärieliiti, kelle hulgas olid Microsofti tegevjuht Satya Nadella, Snapchati Evan Spiegel ja JPMorgan Chase & Co tegevjuht Jamie Dimon, vahendab Reuters.

Täpselt 226 aastat pärast kuningas Louis XVI pea maha võtmist alustas Macron oma kõnet kuningast ja tema naisest Marie-Antoinette’ist rääkides.

„Kui neid tabas selline lõpp, siis sellepärast, et nad loobusid reformimisest,” ütles Macron külalistele.

Varem teatas Élysée palee, et välisfirmad, sealhulgas Microport, Mars, Procter & Gamble, Cisco ja teised, teevad teatavaks investeeringud Prantsusmaale kokku enam kui 600 miljoni euro ulatuses.

Õhtusöök oli võimalus kinnitada investoritele Macroni otsustavust majanduse reformimisel kollaste vestide protestide taustal.

„On küsimusi protestide ulatuse kohta, vägivalla kohta, sest need pildid on välismaalastele šokeerivad,” ütles Macroni administratsiooni allikas enne kohtumist.

Eile ütles Macron äriliidritele, et kollaste vestide liikumine on osa suuremast keskklassi globaliseerimishirmu pildist, mis tekitas Brexiti Suurbritannias ja populistlike erakondade tõusu Saksamaal ja Itaalias.

„Lahendus kriisile on mitte võtta tagasi seda, mida me oleme teinud viimase 18 kuu jooksul,” ütles Macron.