Pühapäeval kutsus Di Maio Euroopa Liitu Prantsusmaale viimase Aafrika-poliitika eest sanktsioone kehtestama ja ütles, et Prantsusmaa ei ole kunagi lakanud kümneid Aafrika riike koloniseerimast, vahendab BBC News.

„EL peaks kehtestama sanktsioonid Prantsusmaale ja kõigile riikidele nagu Prantsusmaa, mis muudavad Aafrika vaeseks ja panevad need inimesed lahkuma, sest aafriklased peaksid olema Aafrikas, mitte Vahemere põhjas,” ütles Itaalia koalitsioonierakonna Viie Tähe Liikumise (M5S) juht Di Maio. „Kui inimesed täna lahkuvad, siis Euroopa riikide, eelkõige Prantsusmaa tõttu, mis ei ole kunagi lakanud kümneid Aafrika riike koloniseerimast.”

Di Maio ütles, et kui ei oleks Aafrikat, oleks Prantsusmaa maailma majanduste hulgas 15. kohal, mitte esikuuikus.

Itaalia suursaadik Teresa Castaldo kutsuti eile Pariisis Prantsusmaa välisministeeriumi vaibale.

Itaalia uudisteagentuur ANSA tsiteeris Prantsuse diplomaatilisi allikaid, kelle sõnul oli Di Maio avaldus vaenulik ja põhjuseta, võttes arvesse Prantsusmaa ja Itaalia partnerlust Euroopa Liidus.

Di Maio ei taganenud aga eile oma sõnadest. Ta süüdistas Pariisi Prantsusmaa riigikassa toetatud koloniaalaegset rahaühikut CFA franki kasutavate Aafrika riikide majandustega manipuleerimises.

„Prantsusmaa on üks neist riikidest, mis 14 Aafrika riigile raha trükkides takistab nende majanduslikku arengut ja aitab kaasa sellele, et pagulased lahkuvad ja surevad siis meres või saabuvad meie rannikule,” ütles Di Maio. „Kui Euroopa tahab olla vapper, peaks tal olema julgust seista silmitsi Aafrika dekoloniseerimise küsimusega.”

Prantsusmaa sõnul on CFA frank finantsstabiilsuse garantii, aga teised riigid on seda koloniaalaja jäänukit rünnanud.