Sel nädalal selgus, et EKRE noortekogu Sinine Äratus on võltskontode abil üritanud sotsiaalmeedias mõjutada avalikku arvamust. Sinise Äratuse juht Ruuben Kaalep tunnistas, et tema on valeidentiteedi abil isegi saavutanud ühe oma artikli avaldamise EPLi arvamusportaalis.

Taoline "trollimine" on Männiku sõnul ilmselgelt lubamatu ja absurdne. On arusaadav, et iga erakond püüab luua sotsiaalmeedias enda tegevuse ja mõtete osas positiivsemat fooni ning levikut, kuid poliitikas tuleb julgeda esineda enda sõnade ja näoga.

"Varikontode loomine ja sealt libauudiste tootmine on argpükslik teguviis. Kui su ideedel on levikut ja toetajaid, siis selleks pole sul libakontosid tarvis. Valeinfoga avaliku arvamuse kallutamine ei sobi aastal 2019 Eesti poliitilisse kultuuri," leidis Männik.

Viimaste kampaaniate jooksul on tema sõnul internetitrollide tekkimist selgelt märgata olnud. "Olen ise mitme Facebooki konto ja profiilipildi osas teinud taustakontrolli ning veendunud, et tegemist ei ole reaalsete inimestega. Eriliselt palju on võltskontosid tekkinud viimaste kuude jooksul. Nahaalsuse eriline tipp on muidugi saata väljamõeldud inimeste nimede alt arvamuslugusid," kommenteeris Männik.

"Mind häirib ka asjaolu, et Sinise Äratuse häbematu ülestunnistus trollimise osas ja ähvardus korraldada veelgi suuremaid libainfot kandvaid operatsioone tõmbab veelgi enam maha noorte poliitikute ja poliitika kui sellise mainet. Oleme viimasel ajal korraldanud teiste poliitiliste noorteorganisatsioonidega koostöös mitmeid debatte, kus arutleme sisulistel teemadel. EKRE pole kahjuks nendel debattidel osaleda soovinud," nentis Männik.

"Pean õigeks, et seisukohti selgitatakse enda näo ja nimega. Need noortedebatid on meil õnnestunud hästi ja enamasti püsitakse teemas. Seesugused sisulised arutelud aitavad meil Eesti poliitilist kultuuri ja ka noorpoliitikute mainet parandada," lisas Männik.

Vaadates Postimehe loos olnud kommentaare ja sellele järgnenud heakskiitu EKRE esimehelt, siis ei üllataks Männikut üldse, kui Sinine Äratus jätkab valitud rajal. Kõik, kes julgevad trollimise vastu midagi öelda, võivad sattuda ise internetiahistamise alla, kuid seesugust käitumist ei saa lihtsalt kõrvalt vaadata ja vaikida.

"Kuna Facebook otseselt keelab libakontode tegemise, siis on meil kõigil võimalik neist raporteerida ja nende tegevus lõpetada," lisas Männik ja kutsus kõiki üles nii tegema.