ERJK esialgsetel andmetel oli Keskerakonna rahaline miinus möödunud aasta 30. septembri seisuga 135 000 eurot. Roheliste rahaline miinus oli 31. detsembri seisuga 15 000 ja Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal (SDE) 4000 eurot.

Rahalises plussis olid Isamaa 800 000, Vabaerakond 449 000, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 208 000 ja Reformierakond 16 000 euroga. Kõigi numbrite näol on tegemist erakondade netovara seisuga.

"Keskerakonna kohta pole midagi konkreetset teada, sest neljanda kvartali aruanded on esitamata. Küsimust, mida aruandekohustuse täitmata jätmise osas peale hakata, arutab ERJK oma koosolekul neljapäeval," ütles ERJK aseesimees Kaarel Tarand Delfile.

Seniseid trende arvestades võib Tarandi hinnangul oletada, et Keskerakond ei ole suutnud oma majanduslikku seisu oluliselt parandada. "Kolme kvartali andmete põhjal ei ole üheski kululiigis oluliselt kokku tõmmatud," märkis Tarand. Seda erinevalt Reformierakonnast, mis suutis aasta jooksul tulusid suurendada ja kulusid vähendada ehk miinusest välja ronida.

2017. aasta lõpul oli Keskerakonna netovara miinuses 240 000 euroga ja eelmise aastal kolme kvartaliga suudeti seda vähendada 135 000-ni ehk kõigest 105 000 võrra. Aasta lõpul lisandus Keskerakonna rahaliste kohustuste hulka plaaniväliselt veel 220 000 eurot. "Seega saab öelda, et kogu valimiskampaania kavatseb Keskerakond teha võlgu ja omamata teadmist selle kohta, millega neid kohustusi tulevikus katta," nentis Tarand.

Erinevates kohtuastmetes vaidleb Keskerakond riigiga veel mitme keelatud annetuse osas, mille tagastamiseks on ERJK ettekirjutuse teinud. Nende seas on umbes 110 000 euro ulatuses anonüümse sularaha kasutamist, umbes 40 000 euro ulatuses Tallinna vahenditest PBK-s toodetud valimispropagandat ja muid pisemaid summasid.

"Keskerakonna keelatud annetuste suhtes on käimas veel üks rahaliselt suuremahuline ehk umbes 1,27 miljoni euro suurune menetlus, mille detaile komisjon enne otsuse langetamist avaldada ei saa," sõnas Tarand.

Mihhail Korb: Keskerakond täidab oma kohustused

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb kinnitas Delfile, et
Keskerakond palus neljanda kvartali aruande esitamiseks ajapikendust. Põhjusena nimetas ta, et aruande koostaja on haigestunud. "Erakond täidab oma kohustused ning maksab arved vastavalt kokkulepetele partneritega," ütles Korb.

Ajakirjaniku viitele, et käimasolevate kohtuvaidluste tõttu võib Keskerakonna rahaline miinus suureneda veel kokku 1,42 miljoni euro võrra vastas Korb, et number tuleneb seoses Paavo Pettai süüdistusega, millel ei ole alust ning Keskerakond on valmis Pettai süüdistused ümber lükkama.