See on uks, mille kaudu viis tee algavate õudusteni ja teistpidi vabaduseni. Siit saab vanglasse ja välja. Elumuutus garanteeritud 100%.

Sikkude ja lammaste jaotamise esik.

Vaade kambrisse otse läbi valvuri "uksesihiku". Annab üsna täpse ülevaate ees ootavast maailmast ja see maailm muudab sind.

Astuge edasi, tere tulemast kambrisse. Siin kehtib hoopis teine elukord. Algab režiim.

Jah, justnimelt selline on kambri "puhkenurk, suur tuba". Koht, kus aastaid mõelda, mõelda ja veelkord mõelda. Aja tapmiseks saab lauale joonistatud ruudustikul mängida lauamänge, kriipsutada seinal maha kalendripäevi ja aknast vaadata ruudulise maailma aastaaegade vahetumist. Igapäevane söömine, tähtpäevade tähistamine ja palju muudki toimus just selle laua taga ja nii aastaid jutti.

Vangla käimla, ehk parask, millel "kotkapoosis" kükitades tuli oma ihuhädadega otse vastavat auku tabada. Selline süsteem toimis meil aastakümneid ja küllap on kaugel Venemaal veel siiani sama "sihtimis-tabamissüsteem" kasutuses. Uues Tallinna vanglas saab juba mugavalt metalsel potil istuda. Uued ajad on käes.

Aknalauda saab talvel külmikuna kasutada.

Käimlavaade vol 2. Ikka seesama auk põrandas, väikese ukse taga peidus.

Elu vanglas käib täpse režiimi järgi. Ka õues jalutamine, kui nelinurkses betoonpuuris edasi-tagasi kõndimist saab nii nimetada, on paika pandud ja graafikuga reguleeritud.

Kirjakast kambriseinal. Siia sai panna oma avaldusi, kaebuseid, võtta vastu posti ja sõnumeid lähedastelt. Moodne e-riigindus siin veel ei toiminud.

Kambriuks sai sageli kunstiliselt kaunistatud. Võiks ju lüüriliselt öelda, et peldikuseinast sai kambriuks. Aga sõnumeid ja mõtteid kannavad nii mõnedki kambriuksed ja seinad. Sotsiaalmeedia vangla moodi.

Tuuletõmbeline koht teel jalutuskambritesse. Ikka trellitatud nagu kord ja kohus, et vang plehku ei paneks.

Jalutusboksi neli betoonist seina ja võrelagi sunnivad elu üle järele mõtlema. Samas on ka pink, kus saab taevast vaadates endaga sügavat dialoogi pidada.

Valvuri uksesilm kambrist seestpoolt vaadatuna. Moodsal ajal teeb seda emotsioonitu kaamerasüsteem. Kuni 2018. aasta detsembrini aga inimene.

Vanglas saab lisaks aastate korjamisele ka margikogumisega tegeleda. Kuidas uues vanglas see kõik olema saab, eks aeg näitab.

Inimeses peab kõik puhas olema. Lisaks mõttemaailmale tuleb puhtaks kasida ka oma ihu. Kord nädalas viidi vang (moodsa sõna järgi kinnipeetav) pessu, vangide keeles sauna. Tuletame nüüd korra meelde, head lugejad, mitu korda teie ennast nädalas pesete...

Turvavalgustus, LED-lambid? Misasjad? Tavaline pirn, vahel ka kaks tükki, annavad kambris kindlaksmääratud ajal valgust. Jah, valvur saab ukse taga kambri valguse välja lülitada ja nii ka tehti.

Kes pikemaks ajaks "mõtlema" on pandud, see ka oma elukoha veidi kodusemaks kaunistab. Käepäraste vahenditega muidugi.

Uks kui moodsa aja sotsiaalmeedia sein. Ei jää miski vangidemaailmas teadmata. Info on operatiivne ja "tšakrad alati lahti". Loe pikemalt siit

Vangla "lauahõbe" ehk veidi värvi sellesse halli argiellu. Seda mustunud parkainet, mis kange teega on kruusi sisekülgedele ladestunud, ei võta enam ükski nõudepesuvahend kruusi küljest ära. Kui need kruusid oskaks vaid rääkida...

Leiba ja kuivikuid, neid saab vanglas alati. Leivast tehti omal ajal kusagil vanglas isegi täringuid, malenuppe (mäletate neid laudadele joonistatud ruudustikke) ja küllap paljut muudki. Leib, see on vanem kui meie ja nii jääbki..


Kui leiad aega mõelda, siis loe siit neid elutarkuseid, mis tundmatu vangi poolt kambriseinale kirja pandud. Kas leiad siit ka omale sobiva variandi, tunned mõne ära? Nüüd aga mõtle, mida mõtlesid need suured mõtlejad oma mõtteis...

Aed, see on looma jaoks, on keegi tark inimene öelnud, või oli see luku kohta öeldud. See aed siin aga on inimese jaoks. Müüri taga on vabadus ja vabadus tahab vahel oma magusust siiapoole saata... otse üle aia. Mõnel on see ka õnnestunud.

Küllap teavad kõik siin istunud, mida tähendab see kauguses paistev uks. Jah, sealt tulid nad siia ja sealt ka lahkuvad... Kas targemana või kogenumana, ka neile küsimustele annab vastuse peegel. Kasvõi järgmisel vabanemishommikul hambaid pestes.

Mis on vangi kolm soovi? Mis on sinu kolm soovi? Kas tahad sellist maailma, millest eelpool juttu, oma ellu? Otsus on sinu teha, millist rada nüüd edasi astuda soovid.