Nurm ütles Delfile, et Vabaerakonnas on põhimõte, et kõikides valimisringkondades otsustatakse nimekirjade järjekorra ise. Täna toimuvad koosolekud, kus lõplik nimekiri kinnitatakse veel mõnes viimases ringkonnas ja õhtuks peaks lõplik järjestus paika saama.

Viimastel riigikogu valimistel kandideerinutest vähemalt pooli nimedest seekordsest Vabaerakonna nimekirjast ei leia. Nurme sõnul on põhjused igaühe puhul individuaalsed.

„See tunne ei ole just kõige meeldivam, aga pean seda võtma kui fakti ja paratamatust,” märkis Nurm. „Igaühel on oma väga tõsised põhjused ja ma ei saa kellelegi seetõttu etteheiteid teha.”

Sealjuures ei kandideeri Vabaerakonna nimekirjas ka enam kui pooled viimastel valimistel erakonna nimekirjas riigikogusse pääsenutest. „Meil on fraktsioonis kaks eakat inimest, Jüri Adams ja Enn Meri, kes kõrge vanuse pärast enam ei kandideeri. Külliki Kübarsepp läheb lapsepuhkusele. Kaks endist liiget on fraktsioonist lahkunud,” kirjeldas Nurm mittekandideerimise põhjuseid.

Väga suurt traagikat Nurm olukorras ei näe. „Iga organisatsiooni arengus tulevad sellised kriisid ette ja see ootab tõenäoliselt ka teisi uusi erakondi ees,” leidis ta. „Õnneks oleme keerulisest seisust välja tulnud ja kodurahu ja üksmeel on meil olemas. Loodan, et oleme vigadest õppinud.”

Arvamusküsitluste järgi on Vabaerakonna toetus protsendi kandis. Nurm peab siiski riigikogusse pääsemise võimalust realistlikuks. „Valimiskampaania on ju alles algusjärgus. Ma loodan sellele, et valimidebati edasiminekul kohtleb ajakirjandus meid võrdselt ja saame seni varjul olnud ideed välja tuua ning valimistele viia. Kui see juhtub, siis ma usun, et viie-kuue-seitsme-protsendine toetus on täiesti reaalne,” ütles Nurm.

Nurm: ajakirjandus soosib Eesti 200
Nurme arvates on ajakirjandus Vabaerakonda viimasel ajal ebaõiglaselt kohelnud. „Võtame tänase Postimehe (intervjuu toimus eile – toim). Seal on kuue või seitsme erakonna seisukohad, aga Vabaerakonna seisukohti pole kajastatud. Ma küsin, miks see nii on?” ütles Nurm. „Miks on nii, et Kaur Nurm annab Postimehele pika-pika intervjuu ja kui see on õhtul juba võrgus üleval olnud, võetakse see äkki maha?” avaldas ta arusaamatust. Ka valmistab Nurmele meelehärmi Vabaerakonna liikmete arvamuslugude tagasilükkamine.

„Siiani olen nõustunud, et tegemist on ajakirjanduslike kaalutlustega. Aga nüüd ma näen, et peatoimetaja on olnud sihikul pikka aega,” viitas Nurm Postimehe peatoimetaja Lauri Hussari eilsele teatele erakond Eesti 200-ga liitumise kohta.

„Kui pildile tuleb uus erakond, siis peab talle teiste arvelt ju ruumi tegema,” kirjeldas Nurm põhjust, miks Vabaerakond tema arvates varasemast vähem ruumi saab. Nurme arvates avaldab ajakirjandus Vabaerkonna arvelt Eesti 200 puudutavaid tekste.

Viimastel riigikogu valimistel sai Vabaerakond 8,3 protsenti häältest. Praeguseks on erakonna riigikogu fraktsioonis viis liiget. Arvamusküsitluste järgi oli Vabaerkonna toetus möödunud aastal maksimaalselt neli protsenti, viimastel kuudel protsendi ringis.