"EKRE programm polegi mõeldud valitsemisprogrammina, sest suurt osa programmis toodud lubadusi ei ole lihtsalt võimalik koalitsioonivalitsuse koosseisus ellu viia," ütles Saarts Delfile. "EKRE tulevased valitsuspartnerid ei nõustuks kindlasti sellega, et Eesti hakkab tõsiselt tüli norima Venemaaga Petserimaa pärast. Samuti ei kirjuta ükski teine erakond alla plaanile langetada väga erinevaid makse ja seejuures tõsta märgatavalt riigipoolseid kulutusi," viitas Saarts EKRE lubatud pensionite kahekordsele tõusule või kaitsekulutuste tõusule 2,6 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. "Ainuke viis oleks sel juhul jooksvate kulude katmiseks laenu võtta ja eelarve miinusesse lasta, kuid ma ei kujuta ette ühtegi teist erakonda paremtiival, kes oleks nõus seda tegema," lisas ta.

Põhiseaduse muudatustest, mida EKRE valimisprogrammis samuti hulganisti ette paneb, ei tasu Saartsi hinnangul rääkidagi. "Viimased vajavad kahe kolmandiku riigikogu liikmete heakskiitu ja hetkel paistab, et isegi uues parlamendis ei oleks rahvuskonservatiivide plaanidele nii suurt toetuspinda," märkis Saarts. "Lühidalt, EKRE programm pole tänastes poliit- ja majandusoludes lihtsalt teostatav ning on sihilikult üle võlli."

Ent EKRE valimisprogammi eesmärk ongi Saartsi hinnangul hoopis teine. "Esiteks, äratada tähelepanu - saavutada "kõik meist räägivad"-efekt. Viimane on neil ülihästi korda läinud, sest ajakirjanduses on juba teist päeva esiteemaks EKRE," tõdes Saarts. Teiseks, soovib EKRE tema sõnul võimalikult jõuliselt ja tähelepanuäratavalt kõnetada oma peamist valijarühma, kelleks on väljaspool suurlinnu elav, majanduslikus plaanis mitte kõige kindlamalt tulevikku vaatav, eestlane. "Ega ilmaasjata pole majanduse peatükk, kus lubatakse kõikvõimalikke heldeid maksusoodustusi, pandud valimisplatvormis esimeseks," lisas ta.

Saartsi hinnangul pole kindlasti ka juhus, et programmis on väga palju rõhku regionaalarengule ja eesti küla toetamisele. "Erinvalt 2015. aasta valimistest on EKRE-l väga selgelt silme ees see valijarühm, keda nad püüdma lähevad, ja neile ongi see programm mõeldud. See valijarühm ei küsi, kas kulud-tulud on tasakaalus, vaid talle tunduvad need lubadused ilmselt igati õiglased ja rahvalähedased," rääkis Saarts.