„Otseloomulikult oleks parem kokkulepe saavutada ja ma ka ei usu, et seda (aastatepikkust valitsuse tööseisakut) on vaja, aga ma olen selleks valmis,“ ähvardas Trump reedel pärast demokraatidega kohtumist.

USAs kestab juba kolmandat nädalat valitsusasutuste tööseisak, sest vabariiklasest riigipea nõuab senaatorite vastuseisust hoolimata piirimüüri rahastamist USA eelarvest: hoolimata sellest, et valimiskampaania ajal oli tema põhilubadus, et selle eest tasub Mehhiko, mitte Ameerika maksumaksja.

Tööseisak tähendab, et sadadel tuhandetel ameeriklastel, sh postitöötajatel ja lennujulgestajatel, tuleb seni töötada palgata või minna palgata sundpuhkusele. 2,1 miljonist föderaaltöötajast umbes 800 000 ei saa hetkel palka, sh on palgata puhkusel suur osa rahvusparkide, ministeeriumide ja kosmoseagentuuri NASA töötajatest.

Trump tuli lagedale ka ekstreemse ideega, et ta võib välja kuulutada riikliku hädaolukorra, mis võimaldaks tal julgeolekukaalutlustel eraldada piirimüüri jaoks raha, küsimata selleks nõusolekut Kongressilt.

„Võin seda teha, kui tahan, oli Trump kindel. Võin julgeolekuga seoses välja kuulutada hädaolukorra, kahtlemata, ja müüri väga kiiresti välja ehitada,“ ütles ta.

USA riigipea tuli oma ähvardustega välja pärast kohtumist Kongressi demokraatide esindajatega: algselt kirjeldas ta kohtumist Esindajatekoja demokraatide enamuse liidri Nancy Pelosi ja Senati demokraatide vähemuse liidri Chuck Shumeriga kui väga produktiivset, aga pärast nende Valgest Majast lahkumist asus ta rünnakule.

„Me ütlesime presidendile, et tal tuleb valitsuse tööseisak lõpetada. Ta keeldus,“ ütles Schumer.