Kaljuste on 24. veebruariks kella 17-20 kinni pannud Vabaduse platsi, kus tavaliselt on enne EKRE tõrvikurongkäigu algust kõnesid peetud. Selle avalikukstuleku järel sai Kaljuste oma mõttekaaslastelt teravat kriitikat.

"Näe, Maria, uusmarksistid tahavad sulle ka juba ordenit anda. Milleks on sulle seda vaja?" küsis üks.

"Maria Kaljuste, Sinu üritustele ei tule enam kunagi mina, minu sõbrad ja tuttavad," kirjutas üks teine.

Kaljuste oli varem EKRE liige, aga visati sealt välja, sest ta läks erakonda juhtiva Mart Helmega tülli. Helme oli eile Kaljuste suhtes väga terav.

"Kuna meie ei registreerinud seda mitte miitinguna, vaid just selleks, et teha tõrvikurongkäik, milleks on vaja linnavalitsuse kooskõlastust, siis linnavalitsus venitas sellega ja loomulikult andis süvariik oma etturile korralduse registreerida miiting, milleks pole vaja linna kooskõlastust, vaid piisab kooskõlastusest politseiga," lausus Helme.

Kaljuste ütles, et tema ei ole keelanud EKRE-l Vabaduse platsi kasutamist, aga keegi pole ka üritanud temaga mingit kokkulepet saavutada.

Mis sotsiaalmeedia kriitikat puudutab, siis tema sõnul on kritiseerijateks peamiselt EKRE aktivistid.

"Ma ei keela ega välista midagi. Olgu mehed ja tehku koostööd ja kui neile ei kõlba, siis on see nende probleem," kommenteeris Kaljuste. Ta rõhutas, et ta on aastaid koos EKRE-ga tõrvikurongkäiku korraldanud.

EKRE on samal ajal registreeinud omale 24. veebruari õhtuks avaliku koosoleku Tammsaare parki. Koosoleku korraldajaks on EKRE pressiesindaja Urmas Espenberg, kes ütles, et tegemist on varuvariandiga ning plaan on ikkagi koosolekut pidada ja marssi alustada Vabaduse väljakult.

Tõrvikurongkäigu korraldaja Ruuben Kaalep EKRE noortekogust Sinine Äratus ütles, et praegu on plaan alustada tõrvikurongkäiku kell 20 ehk tavapärasest tund aega hiljem. Avaldused on linnavalitsusele ja politseisse esitatud, ta lootis, et vastused tulevad järgmisel nädalal.

Kaljuste tahaks, et rongkäigu korraldajad suhtleks temaga ja arutaks, kuidas saaks koos üritusi teha. Kaalep aga Kaljustega suhelda ei taha.

"Niimoodi ei saa asju ajada. See sisuliselt ähvardamine, et kui me temaga ei suhtle, paneb ta meie eest väljaku kinni. See natuke väljapressimise moodi," ütles Kaalep.