“Kui me räägime meie julgeolekust eurooplastena, räägime meie Lähis-Ida naabrite tulevikust,” ütles Fischer Ammanis ühisel pressikonverentsil oma Jordaania ametivenna Marwan Moasheriga.

“Kui asjad lähevad regioonis halvasti, siis kahjustab see otsekohe meie huvisid ja julgeolekut,” lisas Saksa välisminister.

Fischer nimetas kolm eeltingimust õitsva ja rahumeelse Lähis-Ida saavutamiseks ning selle kaudu Euroopa julgeoleku tagamiseks — reformid, Lähis-Ida konflikti lahendamine ning Iraagi stabiliseerimine.

“Kui panna need kolm kokku, siis on üsna selge, et me vajame Ameerikat, Ameerikat juhi kohal,” sõnas Fischer. “Kuid USA ei saa seda üksi teha, Euroopa mängib samuti tähtsat rolli”, kuna Euroopa on araabia ja regiooni riikide otsene naaber.

Fischer tunnistas, et nende küsimuste lahendamine on raske.

“Tõeline läbimurre on raske, keeruline. Vahel tundub see võimatu, kuid ma ei näe reaalset alternatiivi,” märkis Fischer.

“Seetõttu peame jätkuvalt tööd tegema,” lisas ta.

Fischer kutsus Iraani tegema tihedat koostööd Euroopa Liiduga, et lahendada tuumavastasseisu Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA).

“Me peame intensiivseid kõnelusi Iraaniga ning me tahame tõsiselt leida väljapääsu,” sõnas Fischer.