USA väejuhtide ettepanek on kaitseministeeriumil laual ja kaalumisel, ütles neli USA ametnikku uudisteagentuurile Reuters. Otsuse tegemine kurdide kasuks ärritaks kahtlemata NATO liitlast Türgit, kes on nendega sõjajalal.

Ametnike sõnul esitati ettepanek osana USA relvajõudude Süüriast väljatõmbamise kavast, kuigi ei ole veel teada, kas kaitseministeerium, mida hakkab juba 1. jaanuarist James Mattise asemel tüürima kaitseministri kt Patrick Shanahan, on nõus seesugust plaani Valgele Majale soovitama, arvestades, et president Donald Trump otsustas Süüriast väed välja tõmmata Türgi president Recep Tayyip Erdoğani soovitusel.

Aruteludega ollakse ametnike väitel alles algstaadiumis ja ühtki otsust selles küsimuses veel ei ole. Otsuse, kas kurde USA relvade sinnajätmisega toetada, peab langetama president Trump, kes oma Twitteri kontol on öelnud, et kohapeal hakkavad olukorda stabiliseerima hoopis Türgi ja Saudi Araabia.

Trump teatas eelmisel nädalal pärast telefonivestlust president Erdoğaniga ootamatult vägede väljatõmbamisest Süüriast ja Afganistanist, mis viis kaitseminister James Mattise tagasiastumiseni.

Analüütikute sõnul on tagasiastumine mõistetav, sest hoolimata tema eelnevatest lubadustest, keeratakse selg liitlastele, ennekõike kurdidele, aga ka opositsioonilistele süürlastele, kes tegid ära põhilise töö terroristide väljajuurimisel.