Täna on Tham Luang üks Tai populaarsematest turismisihtkohtadest: ennekõike tuleb sinna huvilisi kõikjalt Taist, aga aeg-ajalt näeb ümber koopasuu uudistamas ka välismaalasi, kellel on soov oma silmaga näha paika, kus tänavu suvel miljonite televaatajate silme all rullus lahti erakordne pääsemise lugu, vahendab uudistekanal BBC News.

Üldjuhul tuuakse koopasuu ette ka lilli ja loetakse väike palve: see on populaarne koht, kust osta loteriipilet ja kõige populaarsem õnnenumber on 13, sest just nii palju oli hädalaisi, kes suvel koopast päästeti.

Hiljuti avati koopasuu ees kolme meetri kõrgune kuju Saman Gunanist - mehest, kes suri hapnikupuudusesse, püüdes vett täis koobastes poisteni sukelduda. Tai poisid ja nende treener Ekkapol Chantawong tulid kuju avamise puhul koopa juurde tagasi, tehes seda alles teist korda pärast päästmist.

Tulid ka mõned päästjad, sh sukelduja Mikko Paasi Soomest, kes osales viimases operatsioonis, ameeriklane Josh Morris, kes aitas koordineerida päästmist kohalike ja välismaalastest sukeldujate vahel, ja britt Vern Unsworth, kes jõudis sündmuskohta suvel ühena esimestest.

Aset leidis südantliigutav taaskohtumine: 12 poissi, nähes välja rõõmsad ja heas vormis, kelle elud, hoolimata pea olematust tõenäosusest, pärast kolme nädala koopas veetmist päästeti, kallistasid mehi, kes tulid neid toona kõige kiuste päästma.

Tai valitsus on poiste suhtes endiselt väga kaitsev: nendega käib kõikidel avalikel esinemistel kaasas lastekaitseametnik ja kõikidel, kellel on soov poisse intervjueerida, tuleb läbida mitme nädala pikkune kadalipp, mis hõlmab mitut taustauuringut. Ka nende perekondadele on antud soovitus ajakirjanikega ilma ametliku loata mitte suhelda.

On aga seesugune kogemus muutnud poiste elu? Vern, kes nendega suhtles, ütles ajakirjanikele, et „nad on imetlusväärne grupp inimesi“. Tema sõnul „on nad jäänud mõistlikuks ja nende eest kantakse ka hoolt“. „Aga ma ei nimetaks seda normaalseks eluks - nad on olnud ringreisil ümber maailma,“ märkis ta. „Tänaseks on nad siiski kõik tagasi koolis.“

Jalgpallitreener, kes poistega koos lõksus olles neile mediteerimist õpetas, ütles, et nad teevad pärast koolipäevi kõvasti trenni, nagu nad tegid enne suvel juhtunut, ja on suutnud normaalsesse kaalu jõuda; lihastugevuse taastamine võtab aga veel aega.

Huvilisi, kes tahavad poisse aidata on endiselt rohkesti ja alles hiljuti käisid nad treeningul populaarse Inglismaa jalgpalliklubi Manchester City juures.