Telefonivestlus, mis viis mitmete allikate sõnul Trumpi otsuseni vägede väljatõmbamisest, leidis aset 14. detsembril president Trumpi ja president Erdoğani vahel, vahendab uudisteagentuur AP.

Ametnikud andsid Trumpile ette selge kava, kuidas vestlus peaks kulgema ja mida tal tuleks öelda või lubada: tuleb aga tõdeda, et vestlus väljus nende kontrolli alt, päädides sellega, et vestluse järel tehtud poliitikamuutuse tõttu pani oma ameti lõpuks maha ka kaitseminister James Mattis.

Trump, kes pidi pakkuma Ankarale oma rolli eest „midagi väikest“, sai Erdoğanilt kurjustada: „Miks te ikka veel seal olete?“ küsis ta, väites, et terrorirühmitust sisuliselt ei eksisteeri enam: „99% ISISest ei ole enam.“

NATO riigipeade vahelisse vestlusesse sekkus Trumpi palvel riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, kes kordas ameeriklaste senist positsiooni, et enne olukorra normaliseerumist piirkonnast vägedega ei lahkuta.

Trump asus aga seejärel ootamatult Erdoğani poolele ja andis veel samas vestluses Boltonile korralduse hakata vägede kojutoomisega viivitamatult tegelema.

USA kaitseminister teatas oma tagasiastumisest mõni päev hiljem. Teadaolevalt on Mattisele oluline türklastele vastumeelsete kurdide juhtimisel tegutseva Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) jätkuv toetamine, arvestades nende määravat rolli terroristide Süüriast väljatõrjumisel.

USA meedia teatel kaalub president Trump ka Afganistanis teenivate üksuste olulist vähendamist.