Micheli probleemid peegeldavad raskusi, millega seisavad silmitsi ka teised Euroopa valitsusjuhid, kes üritavad säilitada tsentristikku valitsust, kuigi surve tuleb nii vasakult kui ka paremalt, kirjutab New York Times.

"Olen otsustanud tagasi astuda ja suundun selle teatega kohe kuninga jutule," sõnas Michel eile parlamendis.

Belgia ametist lahkuva peaministri Micheli paremtsentristlik valitsus läks sel kuul lõhki, kui riik otsustas täna ÜRO peaassambleel vastu võetavat ränderaamistikku toetada. Rahvuslaste partei Uus-Flaami Allianss lahkus seepeale valitsusest ja Michel jäi juhtima vähemusvalitsust.

Mais toimuvad Belgias nii üld- kui regionaalparlamentide valimised, samuti valitakse Euroopa Parlamenti. Küsitluste järgi võidaks uued valimised taas Uus-Flaami Allianss, mis kogus oktoobris kohalikel valimistel 25% häältest. Eelmistel parlamendivalimistel oli nende toetuseks 20%.

Oxfordi ülikooli Euroopa ajaloo professor Martin Conway ütles New York Times'ile, et Micheli tagasiastumine ei paljastanud mitte ainult Belgias valitsevat ebastabiilsust, kuid tänapäeva raskusi tsentristliku valitsuse hoidmisega.

„Tegelikult on ohu alla sattunud mõistlik, arukas ja oskulik valitsemine," sõnas Conway.