Mitu aastat kestnud ja hiljem pealtkuulamislubade vaidluse tõttu kohtus veninud kriminaalasjas kogutud materjalid viitasid 19-le soodustuskelmuse episoodile. Algse süüdistuse järgi saadi pettuse teel põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) kokku üle 4,4 miljoni euro investeeringutoetusi, mis on suurim teadaolev PRIA pettus. Kokku taotlesid asjaosalised ametilt suisa 7 miljonit eurot.

Kolme ja poole aasta eest, kui prokuratuuri kahtlustusest ajakirjanduses esimest korda juttu oli, nimetas peategelane Aren Põder kogu asja muinasjutuks.

Täna Tartu maakohtus sõlmitud kokkuleppe järgi karistatakse Põtra 118 483 eurose, Agrilandi 180 550 eurose ja Kaavere Agrot 50 000 eurose karistusega.

Prokuratuuri süüdistuse järgi esitasid asjaosalisi PRIA-le investeeringutoetuse saamiseks valeandmeid nii oma majandustegevuse kui ka investeeringuobjektidele tehtud hinnapakkumiste kohta. Toetusetaotlejate hulgas oli tegeliku majandustegevuseta ettevõtteid.

Episoodidest ilmselt suurim puudutab 1,92 miljoni eurost PRIA toetust, mis läks Jõgevamaal Kantkülas asuva söödatehase ehitamiseks ja seadmete ostmiseks.

Kriminaalasi venis nii kaua, et neli kahtlustatavat pääses kohtu alt arvatavate kuritegude aegumise tõttu. Ülejäänute suhtes lõpetati kriminaalasjad kokkuleppe järgi oportuniteediga.

Täna Tartu maakohtus põhilist süüdistatavat kohal polnud. Prokuröriga istusid vastakuti üksnes süüdistatavate kaitsjad.