Näitus Vabadussõjast annab ülevaate nii sõja käigust kui ka seal võidelnud inimestest, aga ka relvadest. Näitusel on esmakordselt Eestis väljapandud Vabadusristide täiskomplekt ja eksponeeritakse Vabadussõja-aegselt soomusautolt Toonela pärinevat kergekuulipildujat Vickers, mis pärineb Ville Drevingu kogust.

Relvanäitus “Sõjast sõjani” vaatleb tulirelvade arengut 20. sajandi esimesel poolel. Näituse suurimateks haruldusteks on Kivi Käärik & Ko poolt 1921. aastal Tartus valmistatud 6,35mm püstol ja Soome vintpüss M91/28-30, mis oli üks 80st Helsingi 1937. aasta laskmise maailmameistrivõistluse relvadest, kui Argentiina karika võitsid vabapüssi laskmises eestlased. Rariteet on ka Eesti relvatehase Arsenali sportpüss aastast 1935.

Sõjamuuseumi direktori Hellar Lille sõnutsi täiendab Aku Soraineni relvakogul põhinev näitus Vabadussõja näitust ja samuti püsinäituse relvanäitust. “Koos meie püsinäituse relvanäitusega pole ei sõjamuuseumis ega üheski teises Eesti muuseumis olnud eksponeeritud korraga niipalju tulirelvi,” ütles Lill.

Eestis tegutseva Soome juurtega advokaadi ja relvakollektsionäär Aku Sorainen hakkas relvade vastu huvi tundma juba lapsepõlves. “Mõned relvad pärinevad otse veteranide käest, aga suurem osa pärineb vanematelt Soome kollektsionääridelt, kes on eri aegadel oma kollektsioone realiseerinud. Nii Eesti kui ka Soome Vabadussõdade ajal olid sõjarelvad mõlemas riigis peagu sarnased ja valik oli väga kirju, sest relvasid tuli hankida väga erinevatest allikatest,” rääkis Sorainen.

Relvanäitus jääb avatuks tuleva aasta 24. veebruarini.