Vašadze püüdleb valituks osutumise korral ilmselt tugevama integratsiooni suunas NATO ja Euroopa Liiduga. Zurabišvili võtab arvatavasti pragmaatilisema kursi, püüdes vältida vastasseisu Kremliga, vahendab Reuters.

Endine karjääridiplomaat ja Gruusia välisminister aastatel 2004-2005 Zurabišvili, keda toetab valitsev erakond Gruusia Unistus, sai valimiste esimeses voorus 28. oktoobril 38,6 protsenti häältest.

Vaid ühe protsendiga kaotas Vašadze, kes oli välisminister aastatel 2008-2012 otsustavalt läänemeelses valitsuses, mis oli võimul 2008. aasta Gruusia-Vene sõja ajal.

Põhiseadusemuudatused on vähendanud presidendi võimu ja andnud suuremad volitused peaministrile, kes on Gruusia Unistuse esindaja.

Rahvusvaheliste vaatlejate sõnul oli valimiste esimene voor konkurentsitihe, aga toimus „ebavõrdsel mänguväljakul”, sest kuritarvitati riiklikke ressursse, erameedia oli erapoolik ja osa võtsid võltskandidaadid.

Esimese vooru tulemus oli aga sellest hoolimata tagasilöök Gruusia Unistusele ja selle asutajale, miljardär Bidzina Ivanišvilile, kes on riigi rikkaim mees ja kriitikute sõnul tegelik valitseja.

Zurabišvili toetajate sõnul annaks ta presidendiametile rahvusvahelise usutavuse. Oponendid on teda aga süüdistanud Gruusia väidetava süüdistamise eest 2008. aasta sõjas ja märkuste eest vähemuste aadressil, mida mõned peavad ksenofoobseiks.

Opositsiooni teatel on nende aktiviste kampaania käigus rünnatud. Üht opositsiooni koordinaatorit pussitati ja teise aktivisti aeda visati bensiinipomm.

Valitsev erakond on eitanud igasuguseid seoseid nende rünnakutega ja katseid valimistulemust ebaausalt mõjutada.