Manafort ütles eile, et ei nõustu Muelleri kinnitusega, et ta on valetanud, kuid mõlemad pooled nõustusid, et kohus peaks edasi liikuma ja määrama Manafortile tema kuritegude eest karistuse, vahendab Reuters.

Ekspertide sõnul võib 69-aastane Manafort ilma armuandmiseta kogu ülejäänud elu vanglas veeta.

Üllatav areng tuli Muelleri jaoks kriitilisel ajal. Ta peaks 18-kuulise juurdluse raporti lähikuudel lõpule viima.

Kuigi see ei ole otsustav löök, tähendab kokkuleppemenetluse liiva jooksmine seda, et Mueller kaotab Venemaaga sügavaid sidemeid omava ja Trumpi kampaaniat alguses juhtinud tunnistaja panuse.

„See on halb üldisele Muelleri juurdlusele,” ütles Chicago kriminaaladvokaat ja endine New Yorgi abiprokurör Patrick Cotter. „Tal on täna üks tunnistaja vähem.”

Cotteri sõnul ei tähenda see siiski, et Manaforti koostööl ei oleks olnud mingit väärtust. Ta märkis, et Manafort võis juhtida Muelleri teiste informatsiooniallikate juurde.

Manafort oli pikka aega vabariiklasest poliitiline konsultant, kes teenis kümneid miljoneid dollareid, töötades Kremli-meelsete poliitikute heaks Ukrainas enne, kui ühines 2016. aasta märtsis Trumpi kampaaniaga, lubades töötada tasuta.

Manafort osales 2016. aasta juunis Trump Toweris kohtumisel grupi venelastega, kes pakkusid „pori” demokraatide kandidaadi Hillary Clintoni kohta, kes valimised Trumpile kaotas.

Pikaajaline suhe Venemaa presidendile Vladimir Putinile lähedase oligarhiga oli teine põhjus, miks Manaforti koostööd Muelleri juurdluse jaoks oluliseks peeti.

Manafort hakkas koostööd tegema septembris pärast seda, kui tunnistas end föderaalkohtus süüdi vandenõus USA riigi vastu – süüdistus sisaldas erinevaid kuritegusid alates rahapesust kuni registreerimata lobitöö tegemiseni. Manafort tunnistas ka, et püüdis tunnistajaid mõjutada.

Mueller teatas kohtule, et pärast kokkuleppemenetluse allkirjastamist pani Manafort toime föderaalkuriteod, valetades Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) ja eriprokuröri büroole mitmetes asjades.

Prokuratuur ei paljastanud üksikasju nende valede kohta, kuid teatas, et teeb seda enne karistuse määramist.

Manaforti advokaadid ütlesid, et ta kohtus valitsuse esindajatega mitmel korral ja püüdis oma koostöökohustusi täita.

Venemaa-juurdluses Trumpi esindav Rudy Giuliani ütles, et Muelleri meeskond ületas eetilise piiri tõeotsimise ja liigse surve avaldamise vahel Manafortile.

„Nad ei püüa tunnistajat mitte laulma, vaid laulu kirjutama panna,” ütles Giuliani.

Kokkuleppemenetluse kokkuvarisemine tähendab, et Manafort saab peaaegu kindlasti karmima karistuse.

Manaforti ootab ees umbes kümneaastane vanglakaristus, mis tema iga arvestades on praktiliselt eluaegne.

Trump võib aga Manafortile armu anda.