"Autoriõigusi ja intellektuaalset omandit tuleb kaitsta ja seda ka internetis, kuid seda ei saa teha kodanikuühiskonna ja parlamendi selja taga sõlmitava lepinguga. Niisugust lahendust sotsiaaldemokraadid ei toeta." ütles SDE tollane esimees Sven Mikser pressiteates.

"Arvestades, et nii Euroopa Parlament kui ka paljud liikmesriigid on aja maha võtnud, peaksime ka meie astuma sammu tagasi ja alustama arutelu algusest, kuulates kõigi huvirühmade seisukohti ja arutades põhjalikult läbi leppe võimaliku mõju infovabadusele ja inimeste põhiõigustele," rääkis Mikser.

"Eestil kui ühel juhtival e-riigil tuleks ACTA lepingu sabas lohisemise asemel näidata üles initsiatiivi selliste intellektuaalomandi kaitse meetmete välja töötamiseks, mis vastaksid 21. sajandi vajadustele," lisas ta.

Kuue aasta eest võttis sõna ka sotside praegune esimees Jevgeni Ossinovski. Tema sõnul olid mitmed lepingu kandvad sätted ebaselgelt sõnastatud. "Seetõttu ei ole võimalik öelda, millised on ACTA pikaajalised mõjud ning kas pärast ACTAga liitumist on inimeste põhiõigused- ja vabadused ikka piisavalt tagatud," arvas Ossinovski tollal ja teatas samuti ACTA mittetoetamisest.

Tänase valitsuskriisi põhjustas ÜRO ränderaamistiku heakskiitmise küsimus. Valitsusse kuuluv Isamaa on selle heakskiitmise vastu, sotsiaaldemokraadid poolt. Isamaa otsus seda mitte toetada põhjustas valitsuskriisi, sest Ossinovski süüdistab Isamaad Eesti välispoliitika seniste põhimõtete rikkumises.