Eesti president Kersti Kaljulaid, Läti president Raimonds Vējonis ja Leedu president Dalia Grybauskaitė kohtusid president Trumpiga 3. aprillil Washingtonis Valges Majas.

Ajaleht märgib, et nad meenutasid oma kohtumist 9. aprillil üheskoos Prantsusmaa president Emmanuel Macroniga Pariisis, olles sellest endiselt traumeeritud. Jahmatavaim oli nende jaoks seik päris kohtumise alguses, kui president Trump süüdistas Eesti, Läti ja Leedu presidenti Jugoslaavia sõja vallapäästmises.

Hetk segaduses pilke, kuni presidente tabas mõistmine – Trump ajas segamini Baltikumi ja Balkani, omamata tõenäoliselt sel teemal põhjalikke teadmisi, hoolimata sellest, et ka tema abikaasa Melania on pärit endisest Jugoslaaviast.

Ajaleht Eesti Ekspress kirjutas 13. novembril, et neile teadaolevalt siiski taolist süüdistust, nagu ajaleht Le Monde kirjeldas, Balti riikide presidentide suunal siiski ei tehtud, kuigi Trump ajas tõepoolest kaks Euroopa piirkonda segamini.

Trump jätkas, süüdistades Baltikumi väheses panustamises NATOsse, ja asus seejärjel selgitama, miks gaasijuhtmeprojekt Nord Stream 2, mis asub jooksma Venemaalt läbi Läänemere Saksmaale, ei ole sugugi mõistlik, kuigi Eestil, Lätil ega Leedul ei ole projektiga mingit seost.

Trump lõpetas kohtumise, paludes Balti rahvastel olla leplikum Venemaaga. USA riigipea leidis, et oma idanaabriga tuleb hästi läbi saada, hoolimata sellest, et kolm väikest alliansi riiki on külma sõja eesliinil.

Presidendi kantselei avalike suhete juht Taavi Linnamäe ei soostunud väideid kommenteerima, kinnitama, ega ümber lükkama. " Ma siiski ei hakka avalikult arutama ja kommenteerima riigipeade omavahelise jutuajamise sisu ja kõrvutama seda kuulujuttudega. See ei oleks väärikas ega hea diplomaatilise tavaga sugugi kooskõlas," kostis Linnamäe presidendi nimel.