„Sotsiaahoolekande seaduse muudatused parandavad paljude inimeste elukvaliteeti ja tagavad ka abivajajate võrdse kohtlemise. Alates 1. jaanuarist saavad hoolekandeasutustes elavad inimesed abivahendeid samade põhimõtete alusel nagu kõik teised – riiklik soodustus laieneb uuest aastast kõigile vajalikele abivahenditele, sealhulgas ratastoolidele, kuuldeaparaatidele ja mähkmetele," ütles sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt.

Senine kord võimaldas hoolekandeasutuses viibijatel hankida endale riigi toel vaid individuaalseid abivahendeid, nagu proteesid või ortoosid. Mitteindividuaalsete abivahendite ostmise või üürimise puhul neil seda õigust ei olnud, selgitas Kütt.

Eakate ja puuetega inimeste huve teenib Küti sõnul ka sotsiaalministeeriumis värskelt valminud määrus, mis teeb abivahendid inimestele senisest kättesaadavamaks ja lihtsustab ühtlasi nende taotlemist. Näiteks on edaspidi eriarsti tõendi kõrval ka perearsti tõend aluseks, millega nõutada endale kas lugemis- ja töövalgustit või siis arvuti ekraanisuurendustarkvara. Suurenemas on nii mähkmete kui aluslinade kogused, mida saab osta soodushinnaga. Kui tänavu saab soodustusega osta 60 mähet, siis uuel aastal juba 120 mähet, mis kindlasti kergendab nii kasutajate kui omastehooldajate elu nii rahalises mõttes kui ka elukvaliteedi osas, lisas Kütt.