Borkenist pärit mees oli 1942. aasta juunist kuni 1944. aasta septembrini valvur Stutthofi koonduslaagris tollase Danzigi ehk praeguse Gdański lähedal, vahendab AFP.

Ajalehe Die Welt teatel on mehe nimi Johann R. ja ta on maastikuarhitekt, kes töötas kunagi Nordrhein-Westfaleni liidumaa ametnikuna.

Kohtuprotsess märgib uusi jõupingutusi Saksamaal joosta ajaga võidu veel elus olevate natside süüdimõistmiseks pärast õiguslikku pretsedenti 2011. aastal.

Johann R.-i süüdistatakse mitmesaja koonduslaagri vangi mõrvale kaasaaitamises, teatas Münsteri kohus.

Vangide hulgas oli üle saja Poola vangi, kes gaasitati 1944. aasta 21. ja 22. juunil, ning ilmselt mitusada juuti, kes tapeti 1944. aasta augustist detsembrini osana niinimetatud „lõpplahenduse” operatsioonist.

Dortmundi prokuröri Andreas Brendeli sõnul süüdistatakse tollal 18-20-aastane olnud Johann R.-i tapmisoperatsioonides osalemises valvurina. „Paljud inimesed gaasitati, lasti maha või jäeti nälga surema,” lisas Brendel.

Et valvurid olid laagrisüsteemi ostustava tähtsusega osa, teadis mees sealsetest tapmismeetoditest, ütles prokurör.

2017. aasta augustis toimunud ülekuulamisel kinnitas süüdistatav, et ei teadnud laagris toime pandud kuritegudest midagi.

Küsimusele, miks olid laagris kinnipeetavad nii kõhnad, vastas mees, et toitu oli vähe kõigi jaoks ja kaks sõdurit oleksid mahtunud ühte vormi.

Stutthofi laager loodi 1939. aastal ja lõpuks oli seal 110 000 vangi, kellest sealse muuseumi andmetel suri 65 000.

Johann R.-i üle mõistetakse õigust noortekohtus, sest ta ei olnud kuritegude toimumise ajal veel 21-aastane.

Prokurör Brendeli sõnul on Johann R. vaimselt võimeline kohtu ees aru andma, kuigi iga kohtuistung kestab tema vanuse tõttu vaid kaks tundi.

Süüdimõistmise korral ootab Johann R.-i kuni 15-aastane vanglakaristus.

Viimati 94-aastaselt süüdi mõistetud Auschwitzi raamatupidaja Oskar Gröning ja sama laagri valvur Reinhold Hanning surid enne, kui jõudsid karistust kandma hakata.

Süüdistus on esitatud veel ühele endisele Stutthofi valvurile, 93-aastasele mehele Wuppertalist.