„Venelased lendasid alla Bergeni kõrgusele, enne kui pöörasid ümber ja lendasid tagasi,” ütles Norra kolonelleitnant Frank Sølvsberg Aftenpostenile.

Kaks Norra hävitajat F-16 lendasid välja ja tuvastasid Vene pommitajad. Hävitajad on selliste ülesannete ajal NATO juhtimise all.

Norra hävitajad on sel aastal seni välja lennanud 48 korral. Paljudel juhtudel kohtuvad nad sellises olukorras Vene hävitajatega.

Samal ajal on Venemaa teatanud neli päeva kestvatest raketilaskmistest allveelaevadelt järgmisel nädalal. Sihtmärgiks olev piirkond on kohe Norra Finnmarki maakonna ranniku vastas.

Juba enne oli teada, et Venemaal on plaanis lasta sõjalaevadelt rakette Norra Møre og Romsdali ja Trøndelagi ranniku vastas täna, homme ja laupäeval.

Pika sõjalise karjääri teinud Norra erukommodoor (flaggkommandør) Jacob Børresen hoiatas, et see suurendab otseste sõjaliste kokkupõrgete riski NATO ja Venemaa vahel.

„Minu teada ei ole kunagi juhtunud, et Venemaa oleks tekitanud sõjalisi laskealasid kohe Norra ranniku vastu, mis kattuvad otseselt NATO aktiivsete õppusealadega. Samuti ei ole kunagi juhtunud, nii palju, kui mina tean, et Venemaa viib läbi raketilaskmisi allveelaevadelt nii kaugel läänes kohe Finnmarki ranniku vastas. Seda ei juhtunud külma sõja ajal kunagi,” ütles Børresen.

Børresen on ise juhtinud sama taseme NATO õppust kui praegune Trident Juncture ja on nüüd väga mures Vene fregati Admiral Gorškov plaanitud raketilaskmiste pärast Møre og Romsdali ja Lõuna-Trøndelagi ranniku vastas.

„Need on relvad, mis on kaugelt ettearvamatumad kui allveelaevadelt väljalastavad ballistilised raketid. Halvimal juhul võivad need väga mööda minna ja tabada NATO aluseid, naftarajatisi või tsiviilaluseid selles piirkonnas,” ütles Børresen. „Venelaste tegevus on vastutustundetu ja riskantne.”

Selles piirkonnas on praegu umbes 60 NATO alust.

„Ei ole mingit kahtlust, et need Vene sõjalised operatsioonid Norra merel on Venemaa otsene vastus NATO õppusele Trident Juncture. Venelased tunnevad end ähvardatu ja sissepiiratuna ning NATO surve all,” lausus Børresen.