Praeguste ja endiste Ameerika ametnike sõnul annab see väärtusliku ülevaate sellest, kuidas presidenti kõige paremini töödelda ja administratsiooni poliitikat mõjutada.

Trumpi abid on teda korduvalt hoiatanud, et tema mobiiltelefonikõned ei ole turvalised, ning on ka öelnud, et Vene spioonid kuulavad neid kõnesid rutiinselt pealt. Sellest hoolimata ei ole Trump soostunud oma iPhone’ist loobuma. Valge Maja ametnike sõnul on nende ainus lootus, et Trump hoidub nendes kõnedes salajase informatsiooni paljastamisest.

Trumpi iPhone’ide kasutamisest rääkisid New York Timesile mitmed praegused ja endised anonüümseks jäänud ametnikud, kelle sõnul ei tee nad seda Trumpi jalgealuse õõnestamiseks, vaid frustratsioonist presidendi suhtumise suhtes elektroonilisse julgeolekusse.

USA luureagentuurid on ametnike sõnul teada saanud, et Hiina ja Venemaa kuulavad Trumpi mobiilikõnesid pealt, nii välisriikide valitsuste inimallikate suust kui ka välisriikide ametnike kommunikatsioone vahelt võttes.

Ametnike sõnul on ka kindlaks tehtud, et Hiina püüab kõnedest teada saadut – kuidas Trump mõtleb, millised argumendid kalduvad teda mõjutama ja keda ta kuulab – kasutada kaubandussõja edasise eskaleerumise ärahoidmiseks. Lobitöö ja spionaaži seguna on hiinlased pannud kokku nimekirja inimestest, kellega Trump regulaarselt räägib, lootes kasutada neid presidendi mõjutamiseks, teatasid ametnikud.

Ei usuta, et Venemaa tegeleb nii keeruka mõjutamisplaaniga kui Hiina Trumpi ilmse sümpaatia tõttu president Vladimir Putini vastu, teatas üks endine ametnik.

Ametnike sõnul on Trumpil kaks ametlikku iPhone’i, mis on käinud läbi USA Riikliku Julgeoleku Agentuuri (NSA) käest, kus on piiratud nende võimalusi ja haavatavusi, ning ka kolmas isiklik telefon, mis ei erine millegi poolest kogu maailmas müüdavatest miljonitest iPhone’idest. Trump kasutab isiklikku telefoni, sest Valge Maja ametnike sõnul saab ta selles erinevalt kahest ülejäänud telefonist hoida oma kontakte.

Trump nõustus üleminekuperioodil loobuma oma Androidi telefonist (Google’i operatsioonisüsteemi peetakse haavatavamaks kui Apple’i oma). Pärast ametisse astumist nõustus Trump korraldusega, et tal on kaks ametlikku telefoni: üks Twitteri ja muude rakenduste ning teine kõnede jaoks.

Administratsiooni ametnike sõnul annab Trumpi pikaaegne paranoia pealtkuulamise suhtes neile mõningast lootust, et ta ei paljasta kõnedes salainformatsiooni. Veel rohkem kindlust, et Trump ei lobise saladusi välja, annab ametnikele see, et ta süveneb harva luureandmetesse, mida talle näidatakse, ega ole kursis sõjalise või salajase tegevuse operatsioonilise spetsiifikaga.

Trump ei kasuta e-posti, mistõttu teda sellest suunast põhimõtteliselt rünnata ei saa. SMS-ide saatmine on ametlikes telefonides blokeeritud.

Trumpi Twitteri-telefonil on internetiühendus ainult Wi-Fi kaudu ja Trump on harva, kui üldse, ebaturvalise traadita interneti levialas, teatasid ametnikud. Seadme enda turvalisus sõltub lõpuks ikkagi kasutajast ja presidendi telefonide kaitsmine on mõnikord keeruliseks osutunud.

Eelmisel aastal unustas Trump mobiiltelefoni New Jersey osariigis Bedminsteris golfiautosse, misjärel seda suurte jõududega otsiti, teatasid kaks allikat.

Trump peaks oma kaks ametlikku telefoni iga 30 päeva järel uute vastu vahetama, aga ta teeb seda harva, viidates ebamugavusele. Valge Maja töötajad peaksid seadistama uued telefonid täpselt samamoodi nagu vanad, aga andmeid ei saa üle kanda, sest siis kanduks üle ka võimalik pahavara.

Igal juhul hiinlased ja venelased kuulavad ja õpivad, märgib New York Times.