Rohkem kui kuu aja eest tehti maailmakoristuspäeval Šnelli tiik ja selle puhtaks. Töökindad tõmbasid teiste vabatahtlike hulgas kätte ka kesklinna valitsuse ja Stenbocki maja töötajad. Peaminister Jüri Ratas ise tassis rämpsu suurde prügikasti.

Poolteist kuud tagasi hirmutasid kogu Eestit Tallinna parkides jõlkuvad, kaklevad ja huligaanitsevad noored. Koduteel Stenbockist Piritale jalutas Kanuti aiast läbi ka peaminister Jüri Ratas ning ütles, et inimeste turvatunne on prioriteet.

Parkidesse saadeti turvamehed. Järelvalvet tõhustati. Lubati, et avalik ruum muutub turvalisemaks.

Šnelli tiigi ümbrus, Toompark, on tänaseks uuesti rämpsu täis ja noored hulguvad seal endiselt. Tiigis hulbivad viinapudelid ja uksed-redelid, mis on lahti kistud üha enam skeletistuvast kuurist keset parki.

"Siis (maailmakoristuspäeval – toim) korjasid tuukrid, vabatahtlikud ja kopp-traktor tiigist konteineritäie prügi. Kahjuks aga ei püsi veekogu puhas," tõdes Tallinna kesklinna vanem Vladimir Svet. Ta lubas tulevikus pargi koristamisele rohkem raha ja süsteemsemat lahendust. Plaanis on ka tiik "kapitaalselt puhastada".

Kõrged põõsad ajavad aineid tarvitama

Pargi konkreetsete probleemidena tõi Svet välja kõrgete põõsaste vahel tekkivaid eraldatud kohti, mis soodustavad riskikäitumist ja erinevate ainete tarvitamist. Hetkel on tema sõnul koostamisel plaan pargis paiknevate põõsaste harvendamiseks.

"Nagu sai lubatud suve lõpus, kui muutus aktuaalseks niinimetatud noortekampade teema, alustas kesklinna valitsus koos politsei ja arhitektide liiduga kõigi kesklinna parkide ülevaatust," ütles Svet. Soovitakse teha kindlaks, kuidas muuta parke turvalisemaks. "Ja kuidas teha nii, et need vähem soodustaksid riskikäitumist mitte ainult noorte, vaid ka teiste vanuserühmade seas," lisas ta.

Praegu on Sveti sõnul veel vara teha põhjapanevaid järeldusi. "Esmased järeldused, mida saab teha juba toimunud käikude põhjal, on laias laastus järgmised: kui tahame, et pargis oleks turvaline ja mugav olla, tuleb tagada, et parki tuleks rohkem inimesi," ütles ta. Teiste inimeste kohalolek on tema hinnangul parem "kaitse", kui politsei, mupo, turvafirma või pargivaht.

Tulevikuplaanid

"Kui park on linnarahva seas populaarne, on seal ka tugevam sotsiaalne kontroll ja tekib vähem turvalisusega seotud probleeme," ütles Svet, kelle sõnul on vanalinna ümbruses asuvate parkide probleem vähene tegevus ja eraldatus nii üksteisest kui ka peamistest kõnniteedest ja liikluskoridoridest. "On juba praegu selge, et üheks süsteemseks lahenduseks saab nende parkide sidumine nii omavahel kui ümbritsevate paikadega," kommenteeris linnaosavanem.

Toompargi kuuri lõhkumine on korduv probleem. Sveti sõnul lõhuti pargis asuva kuuri uks ka eelmise nädala lõpus ning sarasse tungiti sisse. "Võtsime ühendust rentnikuga, kes samasuguses olukorras paar nädalat tagasi reageeris väga kiiresti," lootis Svet, et lõhutud kuur ka sel korral operatiivselt korda tehakse.

Kuuri saatus saab tõenäoliselt olema lammutamine. "Tulevikus plaanime, et selle asemele kerkib kohvik, mille kõrval saaks suvel korraldada paadilaenatust ning talvisel ajal uisurenti," ütles Svet.