„Juhul, kui arenevad sündmused lähevad seadusvastase tegevuse teele, siis Venemaa loomulikult, nagu ta kaitseb vene keelt kõnelejate huve, kaitseb ta samamoodi, ja sellest on korduvalt rääkinud Putin, Venemaa kaitseb õigeusklikke. See on absoluutselt põhjendatud ja absoluutselt arusaadav positsioon,” ütles Peskov, kommenteerides teadet, et „radikaalsed Ukraina grupeeringud on teatanud Moskva patriarhaadi kirikute kuritegelike ülevõtmiste ja rünnakute kavandamisest”, vahendab RIA Novosti.

Sealjuures reageerib Venemaa sellisele tegevusele „eranditult poliitilis-diplomaatiliste vahenditega”, teatas Peskov.

Konstantinoopoli patriarhaadi sinod teatas varem, et alustas Ukraina kirikule autokefaalia andmise protsessi. Samuti võttis sinod vastu otsuse kahe Ukraina kirikliku struktuuri juhi kirikuvande alt vabastamise kohta – need on Kiievi patriarh Filaret Denissenko ja Makari Maletõtš. Konstantinoopol kuulutas oma õigusi Ukrainas ja tühistas 1686. aasta kirja, mis andis Moskva patriarhile õiguse määrata Kiievi metropoliit.

Vene õigeusu kirik nimetas Konstantinoopoli sinodi otsust lahkusu legaliseerimiseks ja teatas, et see teeb katastroofilist kahju, mis puudutab miljonite inimeste saatusi mitte ainult Ukrainas, vaid kogu õigeusumaailmas. Moskva patriarhaadi väitel lõhub Konstantinoopoli suhtlemine lahkusulistega kanoonilist õigeusku ja Filareti kirikuvande alt vabastamise absurdsus on ilmne.

Moskva patriarhaadi Ukraina õigeusu kirik ei välistanud suhete lõpetamist Konstantinoopoliga ja Konstantinoopoli patriarhi Bartholomeose kirikuvande alla panemist, sest peab Konstantinoopoli otsust mittekanooniliseks, sügavalt vaenulikuks ja sekkumiseks kohaliku kiriku asjadesse.