Ametivõimude teatel on esialgu märke pigem organiseeritud kuritegevusest kui julgeolekuohtu kujutada võivast Venemaa osalusega kinnisvaraskeemist, vahendab rahvusringhääling Yle.

Tänasel päeval ei ole alust kahtlustada, et tegemist oleks millegi enama kui finantskuritegevusega, ütles uurimise käiguga kursis olev parlamendisaadik Ilkka Kanerva Ylele. Tasub aga märkida, et uurimine ei ole veel kaugeltki läbi ja lõplikke järeldusi ei ole seega võimalik teha.

Uurijaid keskkriminaalpolitseist aitab eelmisel nädalavahetusel läbiotsimiste käigus konfiskeeritud materjali läbivaatamisel ka Soome kaitsepolitsei (Supo).

Ajakirjanduse vahendusel põhjendati seda otsust sellega, et osa nädala alguses uuritud materjalist on selline, mille läbivaatamiseks vajatakse spetsiaalselt kaitsepolitsei võimekusele vastavat anlüüsi ja tehnilisi ekspertoskusi.

Otseloomulikult nõuab erakordse materjalihulga läbitöötamine ka suurt hulka ressursse, mistõttu on võimalik ülesandeid ametkondade vahel jagades protsessi kiirendada. Ainuüksi informatsioonitehnoloogilise materjali hulk on keskkriminaalpolitsei sellenädalase hinnangu järgi 100-200 terabaiti, mis vastab umbes 50 000-100 000 mälupulga (2 GB) mahutavusele.

Turu saarestikus ja mandril tegutseva ettevõttega seotud kohtades eelmisel nädalavahetusel toimunud läbiotsimised olid osa keskkriminaalpolitsei majanduskuriteojuurdlusest.

Ametivõimud leidsid lisaks informatsioonitehnoloogilisele materjalile ka üle kolme miljoni euro sularaha. Juba teisipäeval otsustas Päris-Soome maakonna esimese astme kohus juurdlusega seoses kaks isikut vahi alla jätta. Üks neist on Eesti kodanik Boriss, keda kahtlustatakse rahapesus ja maksupettuses.

Ostja, müüja, võlausaldaja ja võlgnik ühes isikus

Turu saarestiku kinnisvaratehinguteks tuli raha teadaolevalt peamiselt maksuparadiisifirmadelt. Soome ettevõte Airiston Helmi ostis aastatel 2007-2011 Päris-Soomes vähemalt 11 kinnistut, selgub kinnisvararegistrist.

Maa-ametist saadud kinnistute ostudokumentide abil on võimalik kindlaks teha, et Airiston Helmi venelasest juhil olevat olnud tehingutes erakordne nelikroll: ta on olnud nii kinnistute ostja ja müüja kui ka finantseerija ja finantseeringu saaja.

2014. aastal müüs aga firma kaks suurt kinnistut Säkkiluotos ja Sandvikenis. Tehinguga oli seotud kolmanda kinnistu ja ühe rannasauna rendiõigus. Tehingust teeb erilise aga see, et nii müüja kui ka ostja on üks ja sama inimene: 1964. aastal sündinud Vene mees, kelle valduses on seega enam kui kümme hektarit maad.

Toonase tehingu hinnaks oli kokku lepitud 4,5 miljonit eurot. Tuleb aga tähele panna, et sularaha ei liikunud dokumentide järgi tehingus üldse, vaid selle asemel kohustus venelane võtma oma vastutusele Airiston Helmi võlgu.

Võlausaldaja ehk Trading Bridge’i nimel nõustus sellise korraldusega taas kord ei keegi muu kui seesama venelane. Ta näib seega olevat olnud tehingus nii ostja ja müüja kui ka võlausaldaja ja võlgnik.