Dessantlaev USS Wasp, millel on üle tuhande meeskonnaliikme, pidi Hongkongi sadamasse saabuma järgmisel kuul, teatasid kaks USA ametnikku CNN-ile.

Tegemist ei ole esimese korraga, kui Peking on protestiks USA sõjalaeva visiidi tühistanud. Viimati keelas Hiina 2016. aastal laskmast Hongkongi sadamasse USA lennukikandjat USS John C. Stennist pärast seda, kui laev võõrustas USA kaitseministrit Ashton Carterit visiidil Lõuna-Hiina merele.

„Hiina pool vaatab üle ja kiidab heaks sellised taotlused vastavalt suveräänsuspõhimõttele ja spetsiifilise olukorra valguses juhtumipõhiselt,” teatas Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang eile.

See samm halvendab tõenäoliselt veelgi juba niigi viletsaid suhteid Washingtoni ja Pekingi vahel, mis on pidevalt halvenenud pärast USA sanktsioonide kehtestamist Hiinale Vene relvade ostmise pärast.

Õli valas tulle USA heakskiit 330 miljoni dollari eest relvade müümisele Taiwanile. Peamiselt on tegemist varuosadega Taiwani lennuväele.

Sõjalistele pingetele lisandub kaubandussõda. USA presidendi Donald Trumpi administratsioon ähvardab kehtestada täiendavad tollitariifid 267 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele.

Hiina kaubandusläbirääkija asetäitja Wang Shouwen ütles eile, et on vähe väljavaateid läbirääkimiste taasavamiseks USA-ga, sest on raske läbi rääkida, kui keegi sulle noa kõrile paneb.