Ajaleht The New York Times kirjutas nimelt laupäeval, toetudes anonüümsetel allikatele, et asejustiitsminister Rosenstein tegi eelmisel aastal ettepaneku salvestada salaja president Trumpi ja rääkis ametnikega põhiseaduse punktist, mille rakendamisel saaks riigipea ametist tagandada.

Ajalehe väitel rääkis Rosenstein võimalusest Trump tagandada pärast seda, kui president vallandas mullu kevadel FBI direktor James Comey, sest ametnik keeldus talle vandumast isiklikku lojaalsust ja loobumast Vene juurdlusest, mida Trump nimetab temavastaseks „nõiajahiks”.

Allikate sõnul rääkis Rosenstein neil teemadel justiitsministeeriumi ja Föderaalse Juurdlusbüroo ametnikega. Asejustiitsminister ise tegi aga nädalavahetusel ametliku avalduse, teatades, et need väiteid ei vasta tõele.

Jeff Sessions talub Trumpi kriitikat seoses enda juurdlusest taandamisega

Trumpi soovi lõpetada juurdlus Venemaa sekkumisest USA presidendivalimistesse saaks täita just USA justiitsministri asetäitja, sest juhtival justiitsministril Jeff Sessionsil tuli ennast võimaliku huvide konflikti ja avaliku surve tõttu taandada juurdluse järelvaataja kohalt seoses tema seostega Trumpi valimiskampaaniaga, olles Alabama senaatorina üks tema kampaania varajastest avalikest toetajatest.

Juurdluse järelvaataja roll läks seetõttu asejustiitsminiter Rod Rosensteinile, kes keeldub, hoolimata riigipea meeleheitlikest avaldusest andmast korraldust eriprokurör Robert Muelleri juurdlus lõpetada.

Kui Rosenstein ametist lahkub, tähendab see, et administratsioonil on võimalik ametisse nimetada inimene, kes päästab president Trumpi juurdlusest, millega seoses on kohtupinki jõudnud juba mitu talle lähedast inimest.

Trump ütles täna telekanalile Fox News, et ta otsustab, milline saatus asejustiitsministrit ootab, märkides, et seis on igatahes väga nukker. Telekanal ABC News väitis, et Rosenstein soovis oma saatust aimates ise tagasi astuda, aga Valge Maja ei rahuldanud tema lahkumisavaldust, soovides mehe ise vallandada.

Asejustiitsminister saaks Robert Muelleri juurdluse lõpetada