Miks te otsustasite EKRE-ga liituda?

Ma otsustasin Ekrega liituda sellepärast, et EKRE on selgete seisukohtadega ja tulevikku vaatav erakond.

Kas see otsus oli raske sündima, saite te ohtralt pakkumisi?

Erilisi pakkumisi küll ei ole mulle tehtud, muidugi ma ikka kaalusin seda, ma tunnen Mart Helmet ülikooliajast juba ja veidi hilisemast ka. Eks need kontaktid ole kujunenud ja praegu tundus, et on õige proovida, kas minust ka kasu on.

Kus piirkonnas te kandideerite?

Oi, ma pean kahetsusega ütlema, et me pole nii kaugele jõudnud.

Juhul, kui EKRE-l õnnestub moodustada valitsus, siis kas te näete ennast välisministrina, endise diplomaadina oleks see ju vägagi sobilik?

Võib-olla mitte välisministrina. Ma ütleks niimoodi, et see on väga hea küsimus, kuidas meie kunagine president on öelnud, aga esialgu ma sellele ei vastaks. Ma ei asunud kuskile debatti ning pole oma kokkulepedega veel kuskile jõudnud, ehk peaksin enne olema ka formaalselt EKRE-s.

See on tõepoolest väga diplomaatiline vastus. Mis on siis see, mida võiks oodata teilt kui endiselt diplomaadilt, mis on need ambitsioonid, mida te poliitikasse läksite otsima?

Ma arvan, et meil on - kui võrrelda, kas minust saaks tingimata välisminister või keegi teine tegelane - sellest olulisem on see, et on tarvis midagi ära teha, siis tuleb püüda ja pingutada rahva tahet täita. Täna on selle kõige jaoks veel natukene palju aega, tuleb veel arvamuste vahetusi nii erakonna sees kui ka erakondade vahel ja avalikkuses laiemalt.

Mis on teie jaoks EKRE lubaduste portfellist kõige olulisem?

Oeh, minu jaoks on üks olulisemaid see, millest räägitakse EKRE visioonis. See on sellest, milline on Eesti kodu 2030. aastal. See on niimoodi kokkuvõtlikult öeldes, seal on üsna detailselt neid asju loetletud.

Augustis lubas EKRE-ga kandideerida endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik ja siis mõtles järsku ümber - kas teil on perekonna toetus ikka olemas?

Vanem inimene, mis siin ikka. Kombeks on öelda, selle koha pealt ei pea midagi ütlema. On ikka toetus olemas jah. Ma ei oska küll härra Männiku eest midagi öelda, aga ma hindan teda väga kui asjatundjat meest.

Toivo Tasa on töötanud pikka aega diplomaadina. Ta on suursaadik olnud Austrias, Slovakkias, Sloveenias, Ungaris, Tšehhis, Šveitsis, Ungaris, Jaapanis ja Horvaatias. Ta on oli 2006-2008 riigikogu esimeeste Toomas Vareki ja Ene Ergma välisnõunik.

Erakonna esimees Mart Helme kommenteeris Tasa liitumist, väites, et endise diplomaadi kaasamine EKRE ridadesse lisab erakonnale rahvusvaheliste suhete alast kompetentsi.