„Sellises mahus õppekogunemisi ei ole mereväes viimase 25 aasta jooksul tehtud. Õppekogunemine algas üksuste formeerimisega, järgneb väeliigipõhine väljaõpe ja juhtimisharjutused.“ ütles mereväe ülem mereväekapten Jüri Saska.

27. septembrini kestvast õppekogunemisest võtab osa ligi 200 reservväelast, tegevväelast, ajateenijat ja kaitseliitlast. Valdav osa õppekogunemise tegevustest toimub Miinisadama linnakus.

Mere-siil 2018 on Eesti mereväe seni suurim õppekogunemine, kuhu on kutsutud mereväe reservstruktuuri kuuluvad laevastiku 81. ning mereväebaasi 82. üksusesse kuuluvad reservväelased.

Reservväelased harjutavad õppusel relvade käsitsemist, esmaabi, avariitõrjet, sadamakaitset, miinitõrjet ja üksuste juhtimise põhitõdesid. Kaasatud on ka mereväe partnerid kaitseliidu meredivisjonist, politsei- ja piirivalveametist, veeteede ametist ning riigikantseleist.

Varasematelt on mereväes väiksemamahulisi õppekogunemisi korraldatud mereväe miinituukritele, sidemeeskondadele, reservallüksuste ülematele ning linnaku- ja sadamakaitset tagavatele kaldaüksustele.

Ühena kolmest kaitseväe väeliigist on mereväe peamine eesmärk kaitsta Eesti territoriaalset terviklikkust ning riiklikke huvisid merel. Mereväe peamine tegevusvaldkond on miinitõrje ning mereolukorrateadlikkuse tagamine.