Ukraina president Petro Porošenko ütles slaavlaste alade ristiusustamise 1030. aastapäeval juulis, et vene õigeusu kirik ajab Venemaa president Vladimir Putini imperialistlikku poliitikat, kujutades endast sellega riiklikku julgeolekuohtu, vahendab uudisteagentuur AFP.

„Ma leian, et kahtlemata on vajalik lõigata läbi kõik kombitsad, mille kaudu agressorist riik meie maal opereerib,“ ütles president toona. „Autokefaalia ehk kiriklik iseseisvus on meie iseseisvuse, meie maa julgeoleku ja kogu maailma geopoliitika küsimus.“

Oma territooriumil Venemaa toetusel tegutsevate mässulistega võitlev Ukraina on jagatud hetkel kaht tüüpi õigeusklike vahel: üks osa neist allub Moskva patriarh Kirillile, teine aga Kiievi patriarh Filaretile.

Õigeusu kirikupeade seas kõige auväärsem, kõikide õigeusu kirikute eestkõneleja Konstantinoopoli patriarh Bartholomeos I teatas hiljuti, et sai Ukrainalt taotluse, mille kohaselt sealne kirik soovib lüüa lahku hetkel võimsaimast ja suurima järgijaskonanga Moskva õigeusu kirikust ja minna edasi sõltumatuna, rajades iseseisva kiriku, mida hakkaks tüürima patriarh Filareti.

Vene õigeusu kirik läks sellest kuuldes marru ja täna tegi avalduse kõrge kirikuametnik metropoliit Illarion. Tema sõnul ei jää Moskval muud üle, kui lõpetada igasugune läbikäimine Konstantinoopoliga, kui patriarh Bartholomeos I peaks Kiievit tunnustama.

Vene metropoliit avadlas arvamust, et juba teema arutellu võtt on Konstantinoopoli poolt reetulik. „Kui keegi jultunult ja küüniliselt sekkub kohaliku õigeusukiriku asjadesse, loob ta mitte üksnes lootusetu olukorra, vaid ohustab üleilmset õigeusumaailma skismaga,“ hoiatas Illarion „ähvardava katastroofi eest“.