„Ma olen väga kindel, et meil on väga hea alus nende hoiatuste tegemiseks,” ütles Jeffrey Reutersi vahendusel.

„Igasugune rünnak on meile vastuvõetamatu hoolimatu eskalatsioonina,” ütles Jeffrey oma esimeses intervjuus pärast ametisse nimetamist 17. augustil. „On palju tõendeid, et valmistatakse ette keemiarelvi.”

Valge Maja hoiatas, et USA ja tema liitlased reageerivad kiiresti ja jõuliselt, kui Süüria valitsusväed kasutavad oodatavas rünnakus Idlibile keemiarelvi.

Jeffrey sõnul tekitaks Vene ja Süüria vägede rünnak ja keemiarelvade kasutamine tohutu põgenikevoolu Edela-Türgisse või Türgi kontrolli all olevatele aladele Süürias.

Süüria president Bashar al-Assad on koondanud oma ja liitlaste jõud rindejoonele riigi loodeosas ning Vene lennukid pommitavad seal mässulisi, mis on võimaliku rünnaku eelmänguks.

Mässuliste kantsi saatus sõltub täna Teheranis toimuvast kohtumisest Assadi toetajate Venemaa ja Iraani ning mässuliste liitlase Türgi vahel.

Jeffrey nimetas olukorda Idlibis väga ohtlikuks ja ütles, et Türgi püüab Süüria valitsusvägede täiemõõdulist pealetungi vältida.

„Ma arvan, et Idlibi loo viimast peatükki ei ole veel kirjutatud. Türklased püüavad väljapääsu leida. Türklased on üles näidanud suurt vastuseisu rünnakule,” ütles Jeffrey.

Jeffrey sõnul on USA küsinud korduvalt Venemaalt, kas võiks ise tegutseda Idlibis, et kõrvaldada Islamiriigi ja teiste äärmusrühmituste viimased varjupaigad.